Europoslanec Pospíšil zůstane krajským zastupitelem v Plzni

Jiří Pospíšil

Jiří Pospíšil Zdroj: Euro Martin Pinkas

Nově zvolený europoslanec Jiří Pospíšil (nestraník za TOP 09) z Plzně si chce ponechat svůj mandát krajského zastupitele v Plzeňském kraji. V Bruselu chce pomoci prosazovat regionální zájmy, udržení kontaktu s krajskou problematikou proto považuje za důležité

Zvolením do Evropského parlamentu naopak opouští post poslance, kam byl původně zvolen za ODS, po odchodu ze strany je nezařazený.

„V krajských volbách jsem dostal obrovsky silný mandát a považoval bych za nefér k voličům, abych z plzeňské krajské politiky odešel,“ řekl Pospíšil. V krajských volbách v roce 2012 vedl kandidátku ještě jako tehdejší regionální šéf ODS.

Plzeňský kraj byl tehdy jediný v Česku, kde ODS krajské volby vyhrála. Kvůli koaliční dohodě ČSSD a KSČM ale Pospíšil zůstal jen řadovým opozičním zastupitelem. S prací europoslance se jeho závazky v Plzeňském kraji křížit nebudou, krajské zastupitelstvo zasedá čtyřikrát ročně, na kraji nezastává žádnou placenou funkci, upozornil.

Kancelář bude v Plzni

„Krajským tématům se chci nadále věnovat, v Bruselu chci zastupovat zájmy Plzeňského kraje a Západočeské univerzity. Vyměnili jsme si už sms s panem hejtmanem a jsem v kontaktu s paní rektorkou,“ řekl.

V Plzni chce mít i svoji hlavní kancelář europoslance. Kromě regionálních zájmů by se v Evropském parlamentu rád vzhledem ke svému zaměření a praxi v čele ministerstva spravedlnosti věnoval také problematice justice.

Petr Nečas: Pospíšil měl letět dříve