Europoslankyně: Český systém dotací umožňoval podvádět ve velkém

Evropský parlament ve Štrasburku

Evropský parlament ve Štrasburku Zdroj: CTK/AP

Čeští politici by měli zřídit parlamentní výbor, který by vyšetřil, kdo profitoval z podvodů a korupce při udělování dotací. Do Prahy to vzkazuje Evropský parlament, který českým úřadům vyčítá nečinnost.

Kritiku odstartovala německá členka výboru pro rozpočtovou kontrolu Evropského parlamentu Ingeborg Grässleová. Podle ní, český systém evropských dotací umožňoval podvádět ve velkém.

„Členkou výboru jsem už deset let a už jsem zažila spoustu kontrol. Vůbec poprvé mám ale dojem, že v tomto systému bylo možné v obrovském objemu provádět podvody. Auditoři, kteří měli projekty kontrolovat, je navíc vůbec nekontrolovali,“ prohlásila Grässleová.

Kritizovala také české úřady, které se podle ní dosud vůbec nesnažily zjistit, kdo měl z takto nastaveného systému prospěch. „Poprosila jsem proto své české kolegy z Parlamentu a Senátu, aby zřídili vyšetřovací výbor. Pro nás je velmi důležité, abychom zjistili, jak to mohlo takhle dlouho více než pět let fungovat,“ dodala Grässleová.

Čerpání evropských peněz kritizoval i šéf delegace výboru pro rozpočtovou kontrolu Evropského parlamentu Jens Geier, který také zastupuje Německo. „V roce 2011 byla míra chybovosti v ČR nejvyšší v EU a dosud se nezlepšila. Docházelo zde k politickému výběru projektů. Víme o situacích, ve kterých docházelo ke korupci,“ poznamenal Geier, podle nějž největší problémy byly hlavně v oblasti regionálních programů.

Škoda 14 miliard

Evropský rozpočtový výbor už dříve zjistil, že výdaje na projekty v České republice nebyly v souladu s evropským právem. Podle výboru za to mohlo mimo jiné to, že řídící a kontrolní orgány byly neúčinné. „“ doplnil Geier.

Kontrolní výbor přesto při své dvoudenní kontrolní návštěvě Česka pouze nekritizoval. „Budeme odtud odjíždět s pocitem, že zde došlo k pokroku. Jsme spokojenější, než když jsme sem přijeli,“ shrnul další člen výboru Derek Vaughan z Velké Británie. Geier zase vyzdvihl, že v Čechách díky evropským penězům vzniklo v končícím programovém období přes 72 tisíc nových pracovních míst.

Věra Jourová: Složitý zákon korupci nevymýtí