Evropští úředníci přijeli do Prahy jednat o dotacích

euro (ilustrační foto)

euro (ilustrační foto) Zdroj: CC BY-SA 3.0: Lionel Allorge: Wikimedia

Úředníci Evropské komise (EK) zahájili v úterý v Praze s ministerstvem pro místní rozvoj (MMR) neformální dialog o obsahu operačních programů pro léta 2014 až 2020, sdělil včera Marek Ženkl z odboru komunikace ministerstva.

Týká se to i přepracování zákona o posuzování vlivu staveb na životní prostředí, takzvané EIA. Příčinou je řízení vůči Česku, které loni v dubnu zahájila EK pro nedostatečné či nesprávné zapracování EIA do české legislativy. Vyřešení problému je jednou z „předběžných podmínek, které musí ČR splnit, aby mohla čerpat evropské peníze v příštím programovém období“, připustil Ženkl.

Komise Česku vytkla, že národní legislativa – zákon o posuzování vlivu na životní prostředí z roku 2001 – zbytečně znevýhodňuje české podnikatele a jejich zaměstnance. Například nepřiměřenými legislativními požadavky prodlužujícími dobu přípravy staveb nebo zdražování staveb požadavky nad rámec toho, co Evropa požaduje.

MMR se podle slov Ženkla již snažilo problém vyřešit při přípravě novely stavebního zákona, která nabyla účinnosti na začátku minulého roku. Snaha ministerstva ale vyzněla neúspěšně. „V té době ještě žádná výtka komise nebyla do Česka odeslána,“ doplnil mluvčí ministerstva.