Exekutor podezřelý ze zpronevěry 80 milionů byl zadržen v Rumunsku

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Exekutora Jozefa Višvadera, který je podezřelý ze zpronevěry víc než 80 milionů korun, zadržela v sobotu policie v Rumunsku. Podle televize Nova se chtěl dostat na Ukrajinu. Případem možné zpronevěry se začala zabývat pražská policie. Višvader působil na exekutorském úřadu Prahy-západ.

Loni mu peníze na účet složila v exekučním řízení společnost Geosan Group, suma ale zmizela a firmě se nedařilo s exekutorem spojit. Ministerstvo spravedlnosti a exekutorská komora podaly trestní oznámení.

Podle televize Nova policisté zadrželi Višvadera u severorumunského města Siret, když se snažil překročit hranice na Ukrajinu. Podle dokladů a značky vozu zjistili, že je v Česku hledaný. Kontaktovali proto českou stranu. Obvodní soud pro Prahu 5 na muže vydal evropský zatykač pro podezření ze zpronevěry a zneužití pravomoci veřejného činitele. Protože byl exekutor zadržen v zemi EU, jeho vydání do ČR by mělo trvat maximálně několik týdnů, uvedla Nova.

Společnost Geosan Group před pár dny uvedla, že na exekutorův účet složila 80 milionů korun loni 6. prosince. Suma představovala takzvanou jistotu, tedy zálohu ve výši údajného dluhu, aby se firmě nezablokoval majetek a mohla s ním hospodařit. Sdělila, že částka ale do konce roku zmizela a že se také neúspěšně pokouší Višvadera kontaktovat.

Vyšlo také najevo, že před lety potrestal soud zadrženého za podvod tříletým vězením podmíněně odloženým na zkušební dobu pěti let. Pravomocný verdikt padl v listopadu 2005. Soud nyní uvedl, že se Višvader neosvědčil a měl by jít do vězení. Exekutorovu stížnost proti tomuto rozhodnutí soudci zamítli. Exekutorská komora v minulosti navrhla podle ministerstva Višvaderovo odvolání, tehdejší ministr Pavel Němec tomu v červenci 2006 nevyhověl. Němec uvedl, že se nyní může bez znalosti potřebných dokumentů jen těžko bránit a po šesti letech už si nepamatuje detaily.

Exekutorská komora se dnes od Višváderova jednání distancovala. „Vnímáme ho jako selhání jednotlivce,“ sdělila prezidentka komory Jana Tvrdková. Podle viceprezidenta Jiřího Proška bude komora při vyšetřování s policií spolupracovat. Mluvčí komory Petra Báčová uvedla, že Višvádera ve funkci zastoupí exekutor Milan Makarius.