Exministr Havlíček se vrací jako náměstek. „Já bych si ho tam nevzal,” uvedl Babiš

Jiří Havlíček

Jiří Havlíček Zdroj: ČTK

Jiří Havlíček
Marta Nováková
Marta Nováková
Andrej Babiš
Andrej Babiš
6
Fotogalerie

Bývalý šéf resortu průmyslu a obchodu ve vládě Bohuslava Sobotky Jiří Havlíček se vrací na své někdejší ministerstvo. Minulý pátek byl podle tiskové mluvčí úřadu Štěpánky Filipové jmenován náměstkem legislativní a provozní sekce. „Vyhrál otevřené výběrové řízení, rozhodovala hodnotící komise,“ napsala mluvčí ministerstva. Resort od minulého týdne vede bývalá šéfka Svazu obchodu a podnikatelka Marta Nováková.

Nového náměstka pro legislativní a provozní sekci ministerstvo hledalo od března. Podle premiéra Andreje Babiše nebylo Havlíčkovo jmenování součástí jednání o sestavení vlády. „Požadavek ČSSD to nebyl,” uvedl pro E15.cz předseda vlády.

Havlíček je členem sociální demokracie. Než se loni v dubnu postavil do čela ministerstva, byl náměstkem správní sekce. Před loňskými parlamentními volbami se stal terčem kritiky Andreje Babiše.

Současnému premiérovi se nelíbilo, že Havlíček podepsal memorandum o těžbě lithia s australskou společností European Metal Holdings, a ministra vyzýval k rezignaci. „Já bych si ho tam nevzal, je to rozhodnutí paní ministryně,” reagoval v SMS na Havlíčkovo jmenování Babiš. Vyjádření Havlíčka ani ministryně Novákové se redakci do uzávěrky textu nepodařilo získat.

Babišovu kritiku Havlíček v minulosti odmítal s tím, že šlo o snahu zakrýt vlastní problémy trestně stíhaného předsedy hnutí ANO. Australané připravují těžbu lithia u severočeského Cínovce i poté, co memorandum vypověděl Havlíčkův nástupce Tomáš Hüner. European Metal Holdings totiž má na místě k těžbě přednostní právo.