Držím vám palce, ať zvládnete šok z přechodu ze soukromé sféry do státní, popřál Babiš Novákové

Marta Nováková (ANO)

Marta Nováková (ANO) Zdroj: ČTK

Andrej Babiš a Miloš Zeman
Prezident Miloš Zeman při jmenování nové ministryně MPO Marty Novákové (ANO)
3
Fotogalerie

Ministři nově jmenované vlády se ujímají vedení svých rezortů. Šéfka ministerstva průmyslu a obchodu Marta Nováková uvedla, že mezi její priority patří zjednodušení agendy pro podnikatele. „Jsou to oni, kdo drží tuto zemi v ekonomické kondici,“ uvedla na tiskové konferenci. 

"Na MPO přicházím s jasnou vizí podpory podnikatelského prostředí, ze kterého pocházím. Chci také posílit sektor služeb, který má přímý dopad nejen na spotřebitele. Za klíčové téma přitom považuji energetiku, kde je třeba důsledně realizovat Státní energetickou koncepci," řekla nová ministryně. Přítomný premiér Andrej Babiš (ANO) jí popřál hodně štěstí s tím, "ať přežije šok z přechodu ze soukromé do státní sféry".

V rámci tiskové konference Babiš rovněž zhodnotil působení Tomáše Hünera, předchůdce Marty Novákové. "Panu Hünerovi jsem poděkoval za jeho práci, během svého působení udělal záslužnou věc, a sice předložil jasné stanovisko k investicím do jaderné energie. Pro ministerstvo ale nebylo úspěšné čerpání fondů, programy nefungovaly. Navrhoval jsem paní ministryni Novákové, aby se podívala na hmotné rezervy, aby bylo jasné, co skladujeme a za jaké peníze," řekl Babiš.

Podle něj je třeba podívat se, jestli je třeba držet strategické suroviny jako letecký benzin, kovy nebo benzin v hodnotě desítkek miliard, které Česká republika skladuje za státní peníze.

"Informoval jsem paní ministryni ohledně racionalizace zastoupení státu v zahraničí, kdy existují agentury CzechTrade, CzechInvest a další. Strategie exportu zůstává na MPO, o tom debata není," pokračoval Babiš.

Uvedl také, že by byl rád, kdyby MPO definovalo strategii vůči každému teritoriu. "EU je jasná, tam ze své pozice můžu lobbovat i já. Měli bychom ale definovat naše vztahy se státy, kde máme pasivní obchodní bilanci. Třeba z Číny dovážíme desetkrát více, než tam vyvážíme." 

Nováková zmínila, že souhlasí se vším, co uvedl Babiš. "Chtěla bych pozvednout také zájem státní správy o sektor vnitřního obchodu a služeb. Obchod s cestovním ruchem u nás činí téměř 20 procent podílu na HDP a máme na to, aby daný podíl ještě vzrostl," řekla ministryně. 

Babiš v dubnu řekl, že pozastavení dotačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost ze strany Evropské komise nechává v nejistotě zhruba 700 českých firem. Podle něho šlo o dopad selhání bývalého vedení ministerstva průmyslu a obchodu. Komise pozastavila program o objemu 114 miliard korun kvůli vysokému počtu pochybení. 

Nováková působila od roku 2014 jako prezidentka Svazu obchodu a cestovního ruchu. Podle mluvčí ministerstva Štěpánky Filipové ve funkci skončila a o tom, kdo ji nahradí, rozhodne představenstvo svazu. Nováková podnikala ve vývoji softwaru a poskytování informačně technologických a poradenských služeb pro obchod, logistiku a distribuci - je majitelkou a předsedkyní představenstva IT firmy U&SLUNO. Má i podíl ve společnosti Language Planet, která provozuje mezinárodní mateřskou školu Villa Luna. Mluvčí ministerstva uvedla, že Nováková nyní firmy, které vlastní, prodává.