Exportéři hledají záchranu na východoevropských trzích

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Tuzemští exportéři se stále více zaměřují na trhy ve východní Evropě. Tradičně nejvíce táhne Rusko, ale hledáček firem se čím dál častěji zaměřuje i na Ukrajinu a Bělorusko.

Vyplývá to z výzkumu mezi českými vývozci, který uspořádal Svaz průmyslu a dopravy ČR u příležitosti spuštění čtvrtého ročníku projektu HSBC grant na podporu zahraničního obchodu.

Zájem o informace z ruského trhu podle zástupkyně generálního ředitele Svazu průmyslu Dagmar Kuchtové vyjádřilo více než 31procent firem, o Ukrajinu se zajímá 29 procent podnikatelů, stejně jako o Brazílii. Následuje je Kazachstán a Indie. Doplnila, že oproti loňsku na pomyslném žebříčku zájmu výrazněji poskočilo i Turecko, zájem o informace z této země má 22 procent exportérů.

„Část exportérů se zaměřuje na balkánské země, v nichž drží prim Bulharsko. S odstupem se v tabulce zájmu drží Rumunsko, Srbsko, Černá Hora, přičemž překvapivě menší zájem je o Chorvatsko,“ míní Kuchtová. Uvedla, že se současně vývozci více obracejí také na asijské trhy, hlavně na Kazachstán, Indii, Vietnam, Turecko a Čínu. V Latinské Americe si první místo drží Brazílie.

Podnikatele začaly lákat ve srovnání s předchozími lety také Spojené arabské emiráty a Saúdská Arábie.

ilustrační fotoilustrační foto | profimedia.cz

Vzdálenějšími trhy si snaží vývozci nahradit ztráty z evropského trhu, který kvůli krizi stagnuje. „Jak ukazuje výrobní index nákupních manažerů HSBC PMI pro Českou republiku, počet nových exportních zakázek klesá již od listopadu 2011. České firmy proto potřebují dlouhodobou podporu a pomoc, aby znovu obnovily svůj export a posunuly se i za hranici tradičních evropských trhů,“ sdělil generální ředitel pražské pobočky HSBC Bank Mark Winterflood.

:

Exportu má podle něj pomoci i 4. ročník projektu HSBC Grant. Banka dvěma vítězným firmám, jejichž projekty vzejdou z dvoukolové soutěže, udělí cenu ve výši půl milionu korun a právní a obchodní poradenství při řešení exportních projektů. Odbornou pomoc poskytnou partneři projektu – Česká exportní banka, Ernst&Young, EGAP, White&Case a nově Svaz průmyslu a dopravy ČR. Soutěžící se mohou přihlašovat do 15. února 2013.