Exprimátora Svobodu chce znovu stíhat policie. Kvůli smlouvě s Láskou

Bohuslav Svoboda

Bohuslav Svoboda Zdroj: ctk

Policie chce opět stíhat bývalého pražského primátora, poslance ODS Bohuslava Svobodu. Do Sněmovny dorazila žádost o Svobodovo vydání, podle níž ho policisté podezírají z nedbalostního porušení povinnosti při správě cizího majetku.

Případ souvisí se smlouvou s advokátem Václavem Láskou. Nynější senátor Láska (za Stranu zelených) zpracovával pro město právní analýzu problematických smluv pražského dopravního podniku. Svoboda už čelí stíhání v kauze opencard, Sněmovna ho vydala před rokem.

Nová policejní žádost o Svobodovo vydání dorazila do Sněmovny v pondělí, řekla předsedkyně sněmovního mandátového a imunitního výboru Miroslava Němcová (ODS). Výbor se začne záležitostí zabývat za týden, o doporučení pro plénum ale bude rozhodovat později. Senát žádnou policejní žádost neobdržel, sdělila tisková tajemnice Eva Davidová.

Smlouvu s advokátem Láskou podepsal Svoboda bez projednání v městské radě. Za tehdejšími kroky si stojí. „Už skutečně si nemyslím, že žijeme úplně v právním státě,“ řekl Svoboda. Poukázal na to, že hloubková prověrka v podniku odhalila závažná pochybení a vyústila ve tři trestní oznámení. Svoboda taky tvrdí, že kvůli tomuto „šlápnutí do vosího hnízda“ skončil v čele metropole.

„Absolutně netuším, čím by měl pan exprimátor spáchat jakýkoliv trestný čin,“ napsal v reakci na policejní žádost o Svobodovo vydání senátor Láska. „Smlouva byla uzavřena podle všech pravidel, ihned zveřejněna. Služba byla poskytnuta v plném rozsahu. Nenapadá mě nic, čím by měl pan exprimátor překročit své pravomoci, neřkuli způsobit jakoukoli škodu,“ uvedl.

Svoboda nechá vydání na poslancích

Zatímco před rokem v případu opencard bývalý primátor Sněmovnu žádal, aby ho ke stíhání vydala, nyní to v plánu nemá. „Nechám to na poslancích, nebude tam moje přímá žádost, abych byl vydán, protože tím bych zase jenom nahrával snahám o diskreditaci,“ řekl Svoboda.

V případu městské karty čelí spolu s dalšími tehdejšími radními podezření z porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže a porušení povinnosti při správě cizího majetku ve spolupachatelství v souvislosti se zadáním zakázky na podporu programového vybavení firmě Haguess. Městu prý způsobili škodu asi 25 milionů korun.

Problém předchozího vedení

Obvinění říkají, že jen „hasili“ problém, který způsobila předchozí politická garnitura. Projekt opencard vznikl za někdejšího primátora Pavla Béma (ODS). Svoboda označil stíhání před poslanci za nesmyslné a politické. Soud v prosinci vrátil obžalobu státnímu zastupitelství k došetření, žalobci ji prý chtějí podat, nebo už dokonce podali znovu.

Cílem smlouvy s advokátem Láskou bylo vypracování analýz deseti zakázek uzavřených pražským dopravním podnikem od 1. ledna 2007 do 31. března 2012.

Mezi nimi byl například tendr na zřízení a provozování elektronické jízdenky, nákupy právních a marketingových služeb nebo tisk papírových jízdenek. Podle Láskovy analýzy fungovala v pražském dopravním podniku právě od roku 2007 organizovaná zločinecká struktura, která připravovala pro podnik nevýhodné smlouvy, vznikla údajně škoda v řádech stamilionů korun

Bohuslav Svoboda: ODS prošla krizí, zneužila moc

Profil: Konec Bohuslava Svobody, konec modré Prahy