Exšéf úřadu vlády bral přes milion ročně, Nagyová o něco méně

Jana Nagyová

Jana Nagyová Zdroj: ctk

Bývalý vedoucí úřadu vlády Lubomír Poul a bývalá vrchní ředitelka kabinetu a přítelkyně expremiéra Petra Nečase (ODS) Jana Nagyová si za poslední rok vydělali milion korun. Vyplývá to z přehledu platů vedoucích zaměstnanců v letech 2010 až 2012, které dnes úřad zveřejnil.

Poul bral ročně 1,17 milionu korun a k tomu další odměny, které loni činily 1,7 milionu korun. Nagyová si v posledních dvou letech zřejmě přišla až na 998 tisíc korun ročně, k tomu dostávala statisícové odměny. Ty za rok 2011 dosáhly 1,22 milionu korun.

„Chceme tímto postupem transparentně ukázat, jak bylo nakládáno s veřejnými prostředky. Vrcholní státní zaměstnanci musejí počítat s tím, že jejich plat podléhá zvýšené kontrole a není možné donekonečna tajit, jakou mzdu za svou práci dostávají. Věřím, že se tak úřad vlády tímto krokem stává otevřenějším a transparentnějším,“ uvedl ke zveřejnění současný vedoucí úřadu Radek Augustin.

Úřad vyvěsil na webu roční platy a odměny vedoucího úřadu vlády, jeho náměstků a vrchních ředitelů jednotlivých sekcí. Minulé vedení úřadu platy zveřejňovat nechtělo. To v minulosti kritizoval například Nadační fond proti korupci.