Exsenátor Novák obviněný v dotační kauze zůstává v německé vazbě. Měsíce čeká na vydání

Alexander Novák

Alexander Novák Zdroj: ctk

Alexander Novák
Alexander Novák
Alexander Novák
Alexander Novák
Alexander Novák
6
Fotogalerie

Německý soud stále ještě nerozhodl o vydání bývalého senátora Alexandra Nováka do Česka, i když je někdejší politik ODS v německé vazbě už od konce loňského roku. Po českých úřadech chtějí Němci znovu podrobnější informace k případu. Novák, který má německé občanství, v Česku čelí obvinění z manipulace při rozdělování evropských dotací.

Německá policie Nováka zadržela loni 24. prosince na letišti ve Frankfurtu nad Mohanem a od té doby se místní úřady jeho případem zabývají. Protože odmítl zjednodušené řízení, musí vrchní zemský soud ve Frankfurtu posoudit přípustnost jeho vydání do Česka.

Očekávalo se, že tak učiní už před několika měsíci, z Česka si od té doby ale několikrát vyžádal další podklady. "Nyní české úřady žádáme o doplňující údaje; tyto informace sem ještě nedorazily," sdělila mluvčí soudu Gundula Fehnsová-Böerová. Zároveň uvedla, že 1. září soud Novákovi prodloužil vyšetřovací vazbu. Znovu ji má přezkoumat 1. listopadu.

Obvinění bývalého senátora se týká manipulací v rámci Regionálního operačního programu Severozápad v Ústeckém a Karlovarském kraji. V případu jsou obviněni politici, vysocí úředníci a podnikatelé.

Dnes jedenašedesátiletý muž byl v minulosti odsouzen ke čtyřem rokům vězení za přijetí více než čtyřicetimilionového úplatku. Soud ho v roce 2015 podmínečně pustil na svobodu po odpykání poloviny trestu.

To, že je Novák německým občanem, by jeho vydání do Česka bránit nemělo. Německé ministerstvo spravedlnosti obecně uvádí, že vydání trestně stíhaných německých občanů do dalších zemí EU je možné při splnění několika podmínek.

Zásadní je, do jaké míry se daný čin váže k zemi, která o vydání žádá. Roli hraje i to, zda čin podstatným způsobem nesouvisí s Německem a také možnost odpykat si případný trest vězení ve spolkové republice.