Extrémní plán do roku 2014: Školství ušetří 33 miliard, obrana a vnitro 10

ilustrační foto

ilustrační foto

Ministr financí Miroslav Kalousek bude chtít v následujících letech nejvíce utáhnout „finanční kohoutky“ na ministerstvu školství, obrany a vnitra. Dnes o tom informovala Česká televize. Nejvíce úspor by muselo najít ministerstvo školství. Do roku 2014 by šlo celkem o 33 miliard korun.

Už příští rok by musel ministr školství seškrtat devět miliard korun, v roce 2013 dalších 24 miliard. V resortu obrany by se podle Kalouskova návrhu mělo do roku 2014 ušetřit deset miliard, stejnou částku by také muselo oželet ministerstvo vnitra.

Podle ministra školství Josefa Dobeše by takový návrh vedl ke kolapsu celého systému školství, stejného názoru je také předseda opoziční ČSSD Bohuslav Sobotka.

Ministr financí upozorňuje, že jde o extrémní variantu toho, jak by mohly škrty v příštích letech vypadat. Plán se podle Kalouska ještě může mírně změnit, například pokud Věci veřejné přestanou trvat na přidání 14 miliard korun do dopravní infrastruktury, což bylo jedním z požadavků nejmenší koaliční strany, kvůli kterým dosud nedošlo k dohodě nad dodatkem koaliční smlouvy.

Návrh rozpočtu na příští rok předloží ministr financí se schodkem 105 miliard korun. Dodrží tak deficit 3,5 procenta HDP, které si naplánovala vláda.

„Já jiný rozpočet (rozpočet s vyšším deficitem, pozn.red.) nepředložím, nemohu,“ říkal Kalousek už na konci května. Na otázku, zda by jinak odešel z vlády, odpověděl: „Samozřejmě.“