Firmy kritizují pomalé úřady, Ukrajinci na pracovní povolení čekají i půl roku

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: CTK

Zaměstnavatelé kritizují vládu a úřady za pomalé vyřizování zaměstnaneckých karet a povolení pro pracovníky z Ukrajiny. Jejich získání firmám trvá i půl roku. Řada podniků kvůli nedostatku zaměstnanců není schopna přijímat zakázky a zvažuje přesun výroby do zahraničí. Novinářům to řekli šéf Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů (KZPS) Jan Wiesner a zástupci firem.

Vláda schválila pilotní projekt pro získávání kvalifikovaných sil z Ukrajiny loni v listopadu. Vydávání zaměstnaneckých karet mělo být jednodušší a rychlejší. Podle návrhu se měl program rozšířit i na vybrané profese s nižší kvalifikací. Odbory nesouhlasí, podle nich je nejdřív nutné zaměstnat místní.

Úřady práce evidovaly v dubnu 415 tisíc nezaměstnaných. Podle Wiesnera má ale jen málo z nich vhodnou kvalifikaci, řada navíc nabízenou práci dělat nechce. Firmy v dubnu nabízely přes úřady práce 124 tisíc volných pozic. Hledaly třeba kovodělníky, svářeče, nástrojáře, šičky či řidiče.

„Bohužel, podniky jsou v situaci, kdy řada z nich má zakázky, které by pomohly ekonomice, ale nemá pracovní síly. Nemohou čekat půl roku, až se rozhýbe státní aparát a začne něco realizovat,“ uvedl Wiesner. Podle něj by i odbory měly mít zájem na zajištění pracovníků z ciziny, aby české firmy nemusely odmítat zakázky. „Ty se pak uplatní někde jinde a už se k nám nikdy nevrátí. Ubývala by práce i pro naše lidi,“ podotkl Wiesner.

Pomalá vláda

Podle konfederace se o projektu, který by usnadnil cestu ukrajinských sil na pracovní trh, začalo jednat před rokem. „Je neuvěřitelné, že vláda není schopna na požadavky flexibilně reagovat. Zvykli jsme si na to, že se dálnice připravují 16 let, že výběrová řízení na cokoliv na ministerstvech trvají měsíce. Nepřijde nám to normální a nehodláme tyhle věci dál snášet. Byrokracie přerůstá přirozenou míru a ovlivňuje ekonomiku podniků. Může se stát, že přesunou výrobu do zahraničí,“ uvedl viceprezident konfederace Martin Pýcha.

Zástupci některých firem potvrdili, že přesun výroby zvažují, nebo s ním už začali. Kritizují nynější systém zařazování cizinců do systému přidělování povolení. Žádají změnu. Kabinet před nedávnem schválil zatím jen posílení pracovníků nynějších visapointů.