Firmy se připravují na snížení poptávky, omezí investice

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Mlada fronta

Snížit objem investic a opatrně vyčkávat na další ekonomický vývoj. To má v plánu podle Indexu očekávání firem ČSOB v příštím čtvrtletí zhruba polovina malých a středních podniků, výhledy českých firem tak jsou pro příští kvartál mírně pesimistické.

„Zvýšení poptávky očekává jen třetina oslovených firem, zbytek se naopak připravuje na její snížení,“ dodal ředitel Firemního bankovnictví ČSOB Petr Manda. Celková hodnota indexu se čtvrtletně snížila o 18 bodů na -11,5 bodu, hodnota 0 přitom značí neutrální výhled.

Zásadní vliv na názory podnikatelů a následný propad indexu podle hlavního ekonoma banky Martina Kupky měly dvě události – překvapivě špatný výsledek prvního odhadu HDP za třetí čtvrtletí (tehdy na úrovni -0,6, po revizi -0,1) a předvánoční zásah České národní banky do kurzu Koruny.

Vyčkávací pozici firem dle průzkumu naznačuje i to, že propouštění zaměstnanců má v plánu jen sedm procent z nich, dvojnásobný počet jich naopak hodlá nabírat nové pracovníky. Zjevný optimismus pak vykázala necelá pětina podniků, které se připravují na rozšíření svého byznysu. „V tomto ohledu lze zmínit mladé, specializované, případně již po krizi zkonsolidované firmy, které pracují s novými technologiemi,“ upřesnil Manda.

Čtvrtina bankou oslovených firem hodlá v příštím roce zvyšovat mzdy v rozmezí jednoho až tří procent, naopak necelá pětina plánuje snižování mezd ve stejném rozsahu. Zaměstnanci přesto nepřijdou zkrátka, pokud jejich šéfové budou žádat o dotaci z Evropských fondů, s téměř padesátiprocentní pravděpodobností to bude v rámci Rozvoje lidských zdrojů, třetina jich pak prostředky využije na podporu výrobních technologií. Jakoukoliv žádost o podporu evropskými penězi pak hodlá odevzdat 18 procent firem.

České firmy bohatnou na vesmírném podnikání