Firmy zavádějí speciální příspěvek. Má lidem pomoci překlenout dobu vysoké inflace

Celkem 55 procent manuálně pracujících zaměstnanců si myslí, že se jejich finanční situace v následujících dvanácti měsících zhorší.

Celkem 55 procent manuálně pracujících zaměstnanců si myslí, že se jejich finanční situace v následujících dvanácti měsících zhorší. Zdroj: ČTK

Zhruba třetina českých firem nabízí zaměstnancům benefit v podobě každoroční revize mzdy podle výše inflace. Společnosti, jež si pravidelné zvyšování mezd nemohou dovolit, se snaží ukrojit alespoň malou částku, kterou by mohly symbolicky podpořit své chudnoucí zaměstnance. Jednorázový, či dokonce opakovaný protiinflační příspěvek nabízejí firmy hlavně zaměstnancům na nízko placených pozicích, kteří na trhu práce patří mezi nejohroženější.

Platforma pro sdílené jízdy Uber zaznamenala minulý týden rekordní počet řidičů, kteří ji používají – pět milionů lidí za volantem po celém světě. Meziročně je to 31procentní nárůst, oznámil šéf Uberu Dara Khosrowshahi na schůzce s investory. Je to sice skvělá zpráva pro Uber, který během pandemie trpěl velkými propady, ale také varovný signál – jedna práce už lidi neuživí.

„Více než sedmdesát procent nováčků uvádí, že inflace a růst životních nákladů jsou hlavní příčinou jejich rozhodnutí jezdit pro Uber,“ vysvětlil Khosrowshahi.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!