Fond Pale Fire Capital reaguje na válku. Stovky milionů chce investovat do solární energie

Obnovitelné zdroje energie

Obnovitelné zdroje energie Zdroj: Pixels

David Holý, Pale Fire Capital
David Holý, Pale Fire Capital
David Holý, Pale Fire Capital
4
Fotogalerie

Investiční fond Dušana Šenykpla, Davida Holého a Jana Barty zareagoval jako jeden z prvních na ruskou invazi na Ukrajinu, když poslal milion eur na humanitární pomoc. Nyní se tuzemští investoři rozhodli reagovat také v byznysové rovině. Nově chtějí investovat do budování solárních kapacit o výkonu až 20 megawattů, výše investice by se měla vyšplhat na 15 milionů eur včetně bankovního financování. Tento krok má pomoci zbavit se závislosti České republiky na ruském plynu a uhlí. 

„Toto rozhodnutí jsme učinili navzdory tomu, že investice nesplňuje naše standardní měřítka ekonomické návratnosti, nicméně v současné situaci považujeme za nezbytné jít příkladem a aktivně se podílet na zvyšování energetické bezpečnosti naší země,“ uvedl Jan Barta, partner Pale Fire Capital (PFC). Právě Barta už minulý týden oznámil, že PFC finančně přispěje na humanitární pomoc pro postižené válkou plus zaplatí bydlení pro 250 lidí. Tuto nabídku již využili první běženci. 

Nicméně investice přímo do solární energie nepatří do běžných investiční cílů, které by investoři z PFC vyhledávali. Jejich fond se povětšinou soustřeďuje na české startupy; v minulosti tak poslali peníze do firem Aukro, Rouvy nebo Mobilní rozhlas. 

Jak bude vypadat investiční rok 2022?

Video placeholde
• Videohub

„Pevně věříme, že tento krok bude inspirovat ostatní podnikatele v České republice k obdobným investicím nejen v oblasti fotovoltaiky, ale například i k energetickým úsporám, zateplováním, výstavbě alternativních zdrojů energie a podobně,“ dodal Barta. 

Skupina tímto vyzývá developery solárních elektráren k zaslání nabídek připravených investičních projektů. Mimo to je otevřená i kapitálové participaci na projektech, pro které developeři shánějí dodatečný kapitál. Součástí plánu bude i energetická dekarbonizace všech třiceti firem z portfolia investičního fondu.