Fotky s Rathem prodal dozorce za pět tisíc korun

David Rath

David Rath Zdroj: ctk

Vězeňské fotografie vazebně stíhaného poslance Davida Ratha a dalších sedmi lidí poskytl médiím údajně praporčík Vězeňské služby (VS) z věznice Oráčov. Od deníku Blesk za to prý dostal 5000 korun, informovala mluvčí Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) Radka Sandorová. Další pracovník VS získal údajně z informačního systému neoprávněně osobní údaje lidí z Rathovy kauzy. Oba muži byli obviněni.

Inspekce zadržela oba muže o víkendu v rámci utajované akce nazvané Sklepmistr. K možným pachatelům se vyšetřovatelé dostali ve spolupráci s firmou, která zabezpečuje informační systém VS. Právě z něj praporčík VS z Oráčova podle GIBS stáhnul fotografie obviněného Ratha a dalších sedmi lidí a ty potom předal Blesku.

Peníze, které za to prý dostal, se při jeho zadržení podařilo pracovníkům GIBS zajistit. Muž je podezřelý z neoprávněného přístupu k počítačovému systému a nosiči informací a přečinu zneužití pravomoci úřední osoby.

Druhý muž, který je rovněž pracovníkem VS, podle inspekce z informačního systému získal také fotografie lidí z Rathovy kauzy a zároveň jejich osobní údaje. „Tyto neoprávněně získané materiály se podařily pracovníkům inspekce v průběhu akce zajistit, čímž s největší pravděpodobností došlo ke zmaření dalšího úniku a zneužití dat,“ uvedla Sandorová. Muž je podezřelý z neoprávněného přístupu k počítačovému systému a nosiči informací.

Oba obvinění jsou stíháni na svobodě, vyšetřovatel GIBS je ze zadržení propustil v neděli.

Fotografie Ratha z věznice v Litoměřicích zveřejnil v sobotu 2. června deník Blesk. V úterý pak přidal i snímky dalších sedmi lidí, kteří jsou v kauze obviněni.

Rath je obviněn z přijetí úplatku. Soud ho poslal do vazební věznice z obavy, že by mohl ovlivňovat svědky, pokračovat v trestné činnosti či utéct. Policisté poslance zadrželi s krabicí, v níž bylo sedm milionů korun. Kriminalisté tvrdí, že to byl úplatek za zmanipulovanou zakázku na opravu buštěhradského zámku. Rath obvinění odmítá. Hrozí mu až dvanáctileté vězení.