Gazdík si štouchnul do ministrů, jestli jsou praví

Petr Gazdík

Petr Gazdík Zdroj: Anna Vackova, E15

Nepřítomnost členů vlády v Poslanecké sněmovně se opět dostala na přetřes. Opozici se však nepodařilo prosadit, aby premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) absence vysvětlil.

Během středečního dopoledne, kdy se schvalovaly zákony v závěrečném kole, byli v jednacím sále jen tři ministři. „Účast ministrů ve sněmovně při třetím čtení je opět tristní. Jdu si do té trošky příchozích šťouchnout prstem, jestli jsou vůbec praví,” glosoval situaci na Twitteru místopředseda dolní komory Petr Gazdík (STAN).

Rozruch vyvolal již minulý pátek ministr financí Andrej Babiš (ANO), který odjel na návštěvu Zlínska. Na program schůze dolní komory se přitom dostalo šest jeho legislativních návrhů, které měl obhajovat. Vzhledem k nepřítomnosti šéfa státní pokladny trvalo jednání jen hodinu a pak bylo přerušeno.

Předseda poslanců TOP 09 František Laudát dnes obvinil Babiše z dlouhodobého pohrdání sněmovnou a koalici z neschopnosti sestavit program jednání a reagovat na aktuální situaci. „Již třetí rok tu produkujete chaos,” řekl.

Laudát neúspěšně navrhoval zařadit bod o účasti ministrů a premiéra na interpelacích i jednání sněmovny. Sobotka však chyběl a navíc nebyl omluven.