Halík chce založit mezinárodní think tank při filozofické fakultě

Založení mezinárodního think tanku při pražské filozofické fakultě, jež bude propojeno s prestižními světovými univerzitami, plánuje teolog a duchovní Tomáš Halík. Potvrdil to na setkání u příležitosti jeho ocenění Oxfordskou univerzitou. Jedna z nejstarších univerzit světa mu 22. června udělí čestný doktorát. Plánované Centrum pro studium politické filozofie, etiky a náboženství při FF UK má vytvářet síť mezinárodní spolupráce s prestižními univerzitami celého světa.

„První společnou akcí bude velkoryse pojatá konference o roli náboženství ve veřejném životě, která se má konat v Oxfordu v příštím roce,“ řekl Halík. Uvedl, že vznik centra chápe jako jistý důsledek tří významných ocenění, jež se mu v uplynulých letech dostalo. Vedle Templetonovy ceny chápané jako Nobelova cena v oblasti duchovních věd, již dostal v roce 2014, byl loni zvolen viceprezidentem celosvětově působící Rady pro výzkum hodnot a filozofie se sídlem ve Washingtonu.

Do třetice se mu dostalo ocenění čestným doktorátem oxfordské univerzity. Všechna zmíněná ocenění prý chápe zároveň jako ocenění pro Českou republiku, „povzbuzení pro naše občany, abych tím přispěl k prestiži naší země“. „Není to jen ocenění toho, co jsem už vykonal, ale je to určitá směrovka a závazek do budoucnosti,“ řekl s tím, že by ještě přinejmenším několik let chtěl pokračovat ve svých závazcích pedagogických, pastoračních či ve vedení České křesťanské akademie.

První společnou akcí bude velkoryse pojatá konference o roli náboženství ve veřejném životě

„Ale přece jenom tato ocenění ukazují na prostor mezinárodní intelektuální scény, a tam bych chtěl asi do budoucnosti nejvíc zaměřit svoji aktivitu,“ řekl s tím, že se podílí na několika výzkumných úkolech. Zaměřují se třeba na to, že celosvětově nastává „návrat náboženství“, ale jsou to náboženství nikoli ve svých tradičních formách, ale transformovaná v politické, filozofické i spirituální oblasti. „Mým hlavním zájmem je otázka, jak proměnit proces globalizace v proces kulturní komunikace,“ naznačil.

Čestný doktorát oxfordské univerzity převezme Halík 22. června. Stane se po bývalých českých a československých prezidentech Tomáši Garriquovi Masarykovi, Edvardu Benešovi a Václavu Havlovi teprve čtvrtým Čechem, jemuž se tohoto prestižního ocenění dostane. O Halíkovi se v Česku také spekuluje jako o možném prezidentském kandidátovi v příští volbě v roce 2018. Nikdy to zcela nevyvrátil, nyní ale mluví o tom, že ho čekají spíše „náročné úkoly na mezinárodní intelektuální scéně“.

Tomáš Halík působil na jedné z nejstarších univerzit jako hostující profesor. V roce 2014 bylo v areálu koleje Harris Manchester College, která podala návrh na udělení čestného doktorátu za bohosloví Halíkovi, otevřena posluchárna po něm pojmenovaná. Stalo se tak v rámci otevření centra, na kterém participoval pražský developer Luděk Sekyra. S Halíkem v poslední době spolupracuje a společně podle médií plánují i zmíněné centrum na FF UK.