Hamáček rezignoval na post zastupitele v Mladé Boleslavi

Jan Hamáček

Jan Hamáček Zdroj: Karel Kopáč

Nový předseda ČSSD Jan Hamáček rezignoval krátce po svém zvolení do čela strany na funkci zastupitele Mladé Boleslavi. Novým zastupitelem je jeho stranický kolega Miroslav Čuban. Hamáček řekl, že se funkce vzdal, aby měl čas na náročná jednání, která čekají ČSSD s vládním hnutím ANO premiéra v demisi Andreje Babiše. Ten chce od sociálních demokratů získat podporu pro svou případnou druhou vládu.

"Rozhodl jsem se rezignovat na členství v zastupitelstvu Mladé Boleslavi, abych se mohl soustředit na práci předsedy sociální demokracie. Čekají nás jednání o budoucnosti České republiky, jednáme s hnutím ANO. To bude velmi náročné, takže jsem se rozhodl místo přepustit náhradníkovi," řekl Hamáček. Dalších funkcí se kvůli jednání o možné spolupráci v vládním hnutím ANO vzdávat nechce.

Hamáčkovu rezignaci oznámil primátor Raduan Nwelati (ODS) na začátku čtvrtečního jednání mladoboleslavských zastupitelů. Sám Hamáček se jednání nezúčastnil. Svou rezignaci primátorovi oznámil pouhý den před řádným zasedáním.

Hamáček byl zvolen předsedou ČSSD na mimořádném sjezdu strany 18. února v Hradci Králové. Strana neměla předsedu od loňského června, kdy funkci opustil tehdejší premiér Bohuslav Sobotka. Sjezd a výměna vedení byly reakcí na mimořádně špatný výsledek ČSSD v podzimních volbách do Sněmovny, v nichž získali sociální demokraté jen 7,27 procenta hlasů.

Hamáček je členem sociální demokracie od roku 2001. Zastupitelem Mladé Boleslavi byl od října 2010. Miroslav Čuban byl na kandidátce ČSSD prvním náhradníkem. Mladoboleslavské zastupitelstvo má celkem 33 členů, ČSSD je v opozici. Město vede koalice ODS, TOP 09 a Volba pro Mladou Boleslav s ANO.