Hampl z ČNB: Koruna slouží ekonomice dobře, euro není tématem dne

Viceguvernér ČNB Mojmír Hampl

Viceguvernér ČNB Mojmír Hampl Zdroj: CTK

Zavedení eura v Česku není v současnosti tématem dne. Tuzemská měnová politika a koruna jako tuzemská měna totiž ekonomice slouží ekonomice dobře. Řekl to viceguvernér České národní banky Mojmír Hampl. Reagoval tak na prohlášení premiéra Bohuslava Sobotky a prezidenta Miloše Zemana, že je na čase stanovit termín přijetí eura.

Premiér Sobotka a prezident Zeman se při schůzce na Pražském hradě shodli na potřebě zintenzivnit debatu o přijetí eura a vhodnosti stanovení termínu vstupu Česka do eurozóny. Sobotka se opět vyslovil pro rok 2020 jako nejbližší možný termín. Na stanovení takového termínu ale podle premiéra v koalici neexistuje shoda.

„Mám pocit, že euro v tuto chvíli není tématem dne. Pro mne určitě není a byl bych rád, kdyby euro nebylo tématem pro tuto ekonomiku ještě řadu let, možná napořád,“ prohlásil viceguvernér Hampl v rozhovoru pro Roklen24.

Ovčáček v reakci na Hampla odkázal na výsledky středeční schůzky prezidenta s premiérem. „Na tom se nic nemění navzdory názoru pana viceguvernéra,“ řekl mluvčí.

Euro lze stihnout za dva až tři roky, tvrdí Zeman

Zeman je dlouhodobým zastáncem co nejrychlejšího vstupu země do eurozóny, technicky to podle něj lze stihnout za dva až tři roky. Hampl na dotaz k iniciativě prezidenta Zemana zavést euro v nadsázce uvedl, že měl v poslední době spíše pocit, zda nechce zavádět rubl. „Takové vyjadřování není hodno viceguvernéra České národní banky,“ poznamenal Ovčáček.

Prezidentem oznámený termín ale s největší pravděpodobností není možné stihnout. Země, která chce přijmout euro, musí totiž minimálně dva roky pobývat ve zvláštním režimu směnných kurzů ERM II, kde se měna pohybuje v koridoru širokém patnáct procent. Vstupu do ERM II navíc předchází rozhodnutí vlády a pak jednání s Evropskou centrální bankou.

Zeman se trefuje do ČNB pravidelně

Zeman v poslední době centrální banku několikrát kritizoval, především v souvislosti s devizovým intervencemi. Také řekl, že ČNB je nakloněna odkládání vstupu Česka do eurozóny, protože by při něm ztratila velkou část svých kompetencí ve prospěch Evropské centrální banky.

V únoru letošního roku prezident prohlásil, že chce mít v bankovní radě ČNB lidi podporující vstup Česka do eurozóny. Rozhodně prý nebude jmenovat nové členy podporující devalvaci koruny. Do konce svého mandátu bude ještě jmenovat čtyři ze sedmi členů rady ČNB, a to včetně guvernéra.

Zamrazilová v Euro E15 TV: Paritní kurz k euru je pod 20 Kč/Eur