Volby na jižní Moravě: Multifunkcionáře Haška vyzval šéf strážníků

Michal Hašek

Michal Hašek Zdroj: ctk

Hlavním tématem krajských voleb v Jihomoravském kraji budou chybějící komunikace a sucho, které dlouhodobě trápí tento region. Silnou volební základnu zde mají lidovci, přesto se největší souboj očekává mezi lídrem ČSSD Michalem Haškem a Bohumilem Šimkem, kandidátem ANO.

Šance hlavních politických rivalů ČSSD a ANO jsou v Jihomoravském kraji vyrovnané, tvrdí některé průzkumy. Ostřílený politický šíbr, hejtman Michal Hašek, nepromarní už delší dobu ani den, aby oslovil co nejvíce lidí. Naopak jeho soupeř, ředitel Městské policie Brno Bohumil Šimek, rozjel kampaň teprve nedávno. Přesto může babišovcům sázka na změnu vyjít.

Jižní Morava v minulosti platila za lidoveckou baštu, dodnes má strana v tradicionalisticky založeném regionu vliv. A to přestože tam od roku 2008 boduje ČSSD s Michalem Haškem. V posledním klání o kraje se na druhém místě umístili komunisté, KDU-ČSL skončila těsně za nimi. S odstupem následovaly ODS a TOP 09 se Starosty.

Celou dobu vládne Hašek s křesťanskými demokraty. Jako jeden z mála socialistických kandidátů na hejtmana odmítl před čtyřmi roky spojenectví s rudými. Po letošních volbách však může být sestavení koalice mnohem komplikovanější. Nová uskupení stávající rozložení sil minimálně naředí.

Nekecáme, makáme

Souboj o Jihomoravský kraj patří k nejurputnějším v zemi. Pokud Hašek neobhájí post hejtmana, řada dalších funkcí v různých komisích, radách a spolcích, které zastává, a ani hodnost podplukovníka dobrovolných hasičů ho asi neuspokojí. Ví, že u socialistů na významnější pozici nedosáhne, protože na jeho neúspěšný pokus o puč a následné lhaní v televizi se hned tak nezapomene.

Je to člověk, který celý život lže. Nemá morální vlastnosti, abych si s ním sedl k jednacímu stolu

Haškovi nezbývá než se snažit ze všech sil. Přeborník v sebepropagaci denně navštíví několik akcí, aby voliči získali pocit, že je stále s nimi. Stejně četné jsou jeho příspěvky na sociálních sítích. „Nekecáme, makáme. A už osm let. Na rozdíl od nových miliardářských hnutí a jejich problémů ve vedení měst řídíme stabilní krajské koalice a řešíme konkrétní problémy lidí a krajů,“ nešetří předseda Asociace krajů ČR úhlavního politického protivníka.

Spolupráce vyloučena

Ředitel brněnských strážníků Bohumil Šimek by mohl Haškovi konkurovat možná v případě, kdyby stejně jako on brnkal na protiimigrační strunu. Politikou nepolíbený absolvent práv, bývalý vyšetřovatel a policejní funkcionář rozjel kampaň až v srpnu.

Jihomoravský krajJihomoravský kraj|E15

Podepsal se na tom i fakt, že šéfovi ANO Andreji Babišovi se nepodařilo přemluvit podnikatele Radima Jančuru a musel hledat náhradníka. Šimkovou hlavní zbraní je Babišova mantra o zkažených politicích, co nemakají a kradou. Slibuje změnu a vylučuje jakékoliv povolební námluvy s Haškem. „Je to člověk, který celý život lže. Nemá morální vlastnosti, abych si s ním sedl k jednacímu stolu,“ říká muž, který dříve pracoval na krajském úřadu jako Haškův sekretář a bezpečnostní ředitel, dokud mu jeho současný soupeř nezrušil místo.

Kupa problémů

Šimkovi nahrává sám Hašek, problémy se kolem něho poslední dobou kupí. Nedávno to byly pochybnosti kolem pronájmu brněnského letiště, kde na krajských pozemcích vznikla čtvrtá největší solární elektrárna v Česku. Ještě větší pozornost vzbudil případ hejtmanovy údajné mluvčí Lucie Proutníkové alias lobbistky Jany Mrencové, která měla inkasovat 400 tisíc korun ročně. Formace TOP 09 a Žít Brno i Zelení s Piráty vyzvali Haška k rezignaci a ke stažení kandidatury. Do koalice s ním stejně jako ANO nepůjdou.

„Lžou jiní, nikoliv já. Jde o pseudokauzy, o hnojomet stranického listu ANO,“ tvrdí Hašek v narážce na noviny ovládané Babišem.

Naopak lidovci, komunisté a ODS povolební spolupráci s jihomoravským lídrem ČSSD neodmítají. Pro jeho politické přežití bude důležité, aby nové formace příliš neposílily. A pokud dosáhne slušného výsledku, také to, s kým bude schopen se dohodnout. Pokud se sociální demokracie dopočítá většiny jen s partajemi, které s Haškem nechtějí mít nic společného, potká ho stejný osud jako brněnského exprimátora Romana Onderku.

Chybějící komunikace a voda

Podobně jako v jiných regionech patří mezi největší problémy jižní Moravy nedostavěné komunikace. Ta nejdůležitější spojnice ve směru na Rakousko končí v polovině cesty k hranici. Na zajištění komfortní dopravy mezi Brnem a Vídní chybí úsek mezi Pohořelicemi a Mikulovem. Podle kraje za to mohou nestabilní postoje ministerstva dopravy. Problém je však hlavně v tom, že Nejvyšší správní soud zrušil krajský územní plán. Neuralgickými místy jsou také nedokončená rychlostní silnice R43 a brněnský železniční uzel.

Dalším velkým tématem je sucho, které region s dlouhodobým srážkovým deficitem netrápilo jen loni. Strany proto nabízejí náměty na udržení vody v krajině v kombinaci s protipovodňovými opatřeními.

Anketa
1. Co podle vás Jihomoravský kraj v příštím volebním období nejnaléhavěji potřebuje?
2. Co by měl kraj udělat nebo udělat lépe pro podporu podnikatelů a zaměstnanosti?
3. V čem vidíte největší úspěch a neúspěch současného vedení kraje?
Jan Vitula, člen zastupitelstva Jihomoravského kraje a lídr TOP 09
1. Naprosto jednoznačně jiné vedení kraje. Ale pokud se budeme bavit o technických věcech, pak bych na první místo řadil zásady územního rozvoje. Jde o krajský územní plán, bez kterého nepostavíme jedinou komunikací, vlakovou trať ani jinou liniovou stavbu. Znamená to, že nebude možné řešit naprosto kritickou situaci kolem D43 (R43), brněnského nádraží a dalších staveb. Kraj se tak bohužel stává brzdou všech důležitých investic. Místo toho, aby se jeho vedení soustředilo na tyto zásadní věci, se hejtman chlubí přivedením čínských investorů do akvaparku v Pasohlávkách. Když pominu jeho podivnou posedlost Čínou, kterou sdílí se svým guru, prezidentem Milošem Zemanem, je otázka, jak se lidé například z Boskovic a dalších měst na sever od Brna vůbec do Pasohlávek dostanou, když nebude možné postavit D43.
2. Dle mého názoru je to tentýž problém. Když se podíváte na okresy s největší nezaměstnaností, konkrétně Hodonín a Znojmo, jsou to dopravně nejhůře dostupné oblasti. Občané v těchto regionech tak mohou jen těžko těžit z ekonomického růstu Brna, který je podnícen výraznými investicemi do vědy a výzkumu. Proto by bylo potřeba soustředit se na vybudování rychlého a kvalitního spojení s těmito okresy. Ale nejedná se jen o silnice, ale také a především o vlaky. Jsem pevně přesvědčen, že totéž by pomohlo i podnikatelům. Přísun pracovní síly z doposud špatně dostupných oblastí by určitě zlepšil situaci na trhu práce, kde se dnes nedostává řada odborností.
3. Největším úspěchem je zachování funkčnosti integrovaného dopravního systému. Je to jeden z nejlépe fungujících systémů v Česku. A hlavní neúspěch je jednoznačně neschválení už zmiňovaných zásad územního rozvoje. Doufejme, že po volbách získá kraj vedení, které bude mít lépe seřazené priority.
Václav Muchna, šéf a většinový majitel brněnské firmy Y Soft
1. Zajistit, aby nebyl znovu zvolen Hašek. Pan hejtman nám dělá neocenitelnou službu, protože díky němu náš kraj zná opravdu celá republika (já si třeba jména hejtmanů jiných krajů nevybavím). Hned v závěsu by měl kraj lobbovat za postavení dálnice na Vídeň a následně na Svitavy a dále… K dálnici na Vídeň jsme se zavázali v přístupové smlouvě k EU a je ostuda, že ji stále nemáme. Naopak podporovat letecké spojení z Brna a do něj má pro byznys smysl, pouze pokud budou existovat lety ráno a večer na některé z velkých letišť, kde budou existovat přípoje. V byznysu u nás využívá letecké spojení Mnichov–Brno pouze šéfová marketingu, která do Brna pravidelně létá ze Silicon Valley, a spát v Mnichově, aby chytla spoj do Brna, jí nevadí, protože tam má rodinu. Všichni ostatní létají přes Vídeň nebo Prahu, protože nechtějí ztratit den.
2. Dnes už téměř všichni podnikatelé mluví o nedostatku zaměstnanců. V Y Softu již dlouho voláme ohledně nedostatku vysoce kvalifikovaných pracovníků, ale současná konjunktura (2. nejlepší HDP v EU) a nízká nezaměstnanost (2. nejnižší v EU) problém gradovaly i do oblasti nekvalifikované pracovní síly. Kraj by měl podporovat migraci pracovníků z jiných krajů, z celé EU, ale i mimo EU. Měl by pomáhat se začleňováním, s hledáním bydlení, podporovat místní neziskové organizace, které začleňování pomáhají. Další věc je stanovení vize pro region. Ta sice existuje, ale dle mého názoru je málo zamířená a špatně komunikovaná veřejnosti. Například mým cílem je, aby se JMK stal lídrem v oblasti IT pro Průmysl 4.0. To v zásadě strategie podporuje, ale není to dostatečně explicitní a zacílené. Přitom je to obrovská příležitost, kterou místní silný startupový ekosystém může odlišit od Prahy, Berlína, Vídně, Budapešti a přilákat sem mozky z celé Evropy.
3. Moje znechucenost aférami kolem pana hejtmana – jeho velmi neobratné výmluvy, jimž nelze upřít snad jen um neodpovídat na meritum, ale vymlouvat se na zlý svět, ve kterém všichni prahnout po neoprávněné diskreditaci pana Haška – zcela zastínila moji schopnost vymyslet, co se kraji vlastně povedlo.

Mistr sebepropagace spoléhá na Číňany

Jedna z kdysi nejnadějnějších hvězd sociální demokracie zažívá v posledních letech pád. Viditelný je hlavně na celostátní úrovni, na jižní Moravě má Michal Hašek stále hodně příznivců. Štědře pomáhá zemědělcům, vinařům, myslivcům nebo dobrovolným hasičům, kteří mu udělili hodnost podplukovníka. Aby ne, pojistit si tisíce hlasů se vyplatí. Hašek nevynechá příležitost ukázat se v hasičské uniformě nebo v lidovém kroji, je prakticky všude. O post hejtmana usiluje potřetí.

Haškův vzestup začal v roce 2002, kdy byl jako šestadvacetiletý regionální politik zvolen do sněmovny. Stal se místopředsedou socialistických poslanců a v roce 2006, kdy mandát obhájil, předsedou. Po kampani proti zdravotnickým poplatkům si pak poprvé nasazuje hejtmanský řetěz a sněmovnu opouští se slovy, že „je třeba dělat pořádně jen jednu práci“. Později přitom vyplave na povrch, že si přibral řadu dalších funkcí.

Po rezignaci Jiřího Paroubka málem ovládne ČSSD, těsně podlehne Bohuslavu Sobotkovi. Po prohře mu slibuje věrnost, ovšem jen na oko. Po předčasných parlamentních volbách na podzim 2013, kdy Haška na jižní Moravě zakroužkovalo přes 25 tisíc voličů a přeskočil i jedničku kandidátky, šéfa partaje a premiéra, se svého soka pokusí svrhnout. Končí jako veřejně usvědčený lhář.

Navzdory spekulacím, že už je odepsaný, uzavřel letos se Sobotkou pragmatický obchod. Přispěl k tomu fakt, že kandidaturu postupně odmítli ministryně školství Kateřina Valachová nebo poslanec Jeroným Tejc. Kromě Haška nikdo lepší nebyl. Výměnou za první místo na kandidátce se na volitelná místa dostali Sobotkovi lidé.

Hejtmanovo sebevědomí neslábne. „Podporujeme vědu, výzkum a inovace, spolupráce s firmami je u nás největší ze všech regionů, přinesla nám 17 tisíc pracovních míst. Hodně jsme investovali do záchranky, drtivá většina našich nemocnic má kladné hospodaření. Díky spolupráci s Čínou k nám přijdou stovky milionů eur,“ doufá politik, který pózoval v Brně s ruským motorkářským gangem Noční vlci.