Havlíček: Restauratéři nebudou muset kontrolovat u hostů doklady o testech

Restaurace bez hostů

Restaurace bez hostů Zdroj: E15 Michael Tomeš

Restauratéři nebudou muset podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO) kontrolovat, zda jsou hosté testovaní, očkovaní nebo prodělali nemoc covid-19. Zodpovědnost bude na zákaznících, doklad budou muset předložit případné kontrole. Na zahrádkách stravovacích provozů bude možné využívat wi-fi. Havlíček to v pátek řekl na tiskové konferenci po mimořádném jednání vlády.

Venkovní prostory gastronomických podniků se mohou opětovně otevřít od pondělí. Podle Havlíčka zůstává podmínka, že na ně budou mít přístup jen lidé, kteří mají negativní test na koronavirus, podstoupili očkování nebo v posledních 90 dnech prodělali nemoc covid-19. Po dohodě s profesními svazy vláda podle Havlíčka opatření upravila tak, že povinnost kontroly nebudou mít provozovatelé, provádět ji budou hygienici či policie, řekl.

Posedět na restauračních zahrádkách budou moci lidé, kteří v posledních sedmi dnech podstoupili profesionálně provedený PCR test nebo nejdéle před 72 hodinami antigenní test. Platné bude potvrzení zaměstnavatele o podrobení se testu v práci, dále čestné prohlášení, respektive čestné prohlášení zákonného zástupce o podstoupení testu ve škole. Schválený antigenní test určený pro samotestování bude možné provést i na místě.

Za jakých podmínek můžete jít na pivo:

Video placeholde
Kdy a jak si bude možné dát legálně pivo na zahrádce • mal.tv

Zákaz internetového připojení na zahrádkách a také v obchodních centrech, který dosud byl v opatření ministerstva zdravotnictví, měl podle Havlíčka bránit zbytečnému vysedávání na těchto místech. Restauratéři ale upozorňovali, že potřebují připojení pro provoz. Navíc je podle Havlíčka pravda, že lidé často využívají vlastní data. Wi-fi tak bude povolená i v obchodních centrech, uvedl.

Na zahrádkách budou muset být mezi stoly rozestupy alespoň 1,5 metru, stejná vzdálenost bude muset být i od okolí, například chodníku. U stolu budou smět sedět nejvýše čtyři lidé, pokud to nebudou členové jedné domácnosti.

Stravovací zařízení vláda naposledy zavřela 18. prosince. Občerstvení mohou od té doby prodávat jen přes výdejní okna či rozvoz.