Heger naráží s plánem zakázat lékárnám bonusy

Lékárna

Lékárna Zdroj: profimedia.cz

Jaké téma budí v tomto volebním období nejdelší dohady mezi poslanci zdravotního výboru? Nejsou to ani poplatky ani dostupnost péče ani zavírání nemocnic. Už od loňského srpna leží ve sněmovně návrh na zákaz poskytování bonusů na léky na recept v lékárnách. Dnes mělo dojít k jeho projednání na plénu sněmovny. Jenže se k němu dosud nedokázali vyjádřit poslanci zdravotního výboru.

„Očekávám, že se to z programu pléna vyřadí,“ říká náměstek ministra zdravotnictví pro legislativu Martin Plíšek. Změnu podporuje lékárnická komora. „Beru to už jako snahu zamést ten návrh pod koberec,“ reaguje prezident České lékárnické komory Lubomír Chudoba.

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) chce zakázat bonusy, které za vyzvednutí léků na recept poskytují pacientům některé lékárny. Bonusy mohou působit jako svého druhu vymazání regulačního poplatku. Navíc zdravotním pojišťovnám lékárny účtují plnou cenu přípravku a pacient si může poplatek započítat do ročního limitu, nad který zdravotní pojišťovny peníze vracejí. „Takové bonusy nejsou možné v žádném jiném státě Evropské unie,“ tvrdí Chudoba.

Přerušení posledního jednání o návrhu ve výboru prosadila opozice kvůli pár poslancům ODS, kteří z rokování odešli. „Tak dlouhé projednávání vládního zdravotnického zákona nepamatuji. Chci věřit, že lobbing za tím není,“ řekl Plíšek.

Vyškrtnutí zákazu bonusů z návrhu prosazoval Boris Šťastný (ODS), předseda zdravotního výboru. Podle něj dnes platí díky bonusům pacienti za léky méně. Navíc považuje bonusy za součást konkurenčního prostředí a svobodné hospodářské soutěže. Na posledním jednání Šťastný svůj návrh stáhl a novou variantu na poslední chvíli představil jeho stranický kolega Igor Svoják.

Tak jako tak, lékárnám má ovšem zůstat možnost poskytovat obyčejné slevy. „Každá lékárna si může snížit marži a poskytnout slevu. Bonusy vedou jen k tomu, že velké řetězce jako Dr. Max, za kterým stojí Penta, likvidují menší lékárny,“ říká poslanec Věcí veřejných Jiří Štětina.

Zorjan Jojko: Elektronizace zdravotnictví má nádech „velkého bratra“