ANO nehodlá zdanit miliony, které ve sněmovně inkasovalo za poradenství

Ministr financí Andrej Babiš

Ministr financí Andrej Babiš Zdroj: CTK

Babišovo hnutí vyfakturovalo Poslanecké sněmovně za poradenství a administrativní práce pro své zákonodárce šest milionů korun. Podle šéfa kontrolního výboru by je mělo zdanit.

Ministr financí a šéf ANO Andrej Babiš bojuje proti daňovým únikům, zaměřil se zejména na daň z přidané hodnoty. Přitom stále odmítá zdanit miliony korun, které jeho hnutí od podzimu 2013 do jara 2015 vyfakturovalo sněmovně. Byly to paušály na odborné posudky nebo administrativní práce, na něž mají zákonodárci nárok. Těm ostatním však podobné služby neposkytují partaje. Objednávají si je u třetích stran, například u právních kanceláří či poradenských firem, které platí daň z příjmu a DPH.

„Ministr Babiš má neprůstřelný argument. Tvrdí, že politické strany a hnutí mají zakázáno podnikat, takže služby, které ANO do loňského dubna poskytovalo svým poslancům a fakturovalo je sněmovně, nemohou být podnikáním. Proto se podle něj nemusí jeho hnutí přihlásit k DPH,“ řekl šéf kontrolního výboru Vladimír Koníček (KSČM). Vzhledem k tomu, že nesdílí ministrův názor, požádal o stanovisko finanční úřad. Jinou možnost než obrátit se na Babišovy podřízené neměl. „Stanovisko úřadu jsem ještě neobdržel,“ dodal Koníček.

Expertné za všechny poslance stálo loni sněmovnu 32 milionů korun. Jeden poslanec může nárokovat až čtrnáct tisíc měsíčně.

Názor ANO se přes opakované urgence nepodařilo získat, jeho mluvčí Lucie Kubovičová na dotazy deníku E15 neodpověděla. Podle výročních zpráv, které povinně předkládají všechny registrované strany a hnutí, si ANO v roce 2013 dalo od sněmovny proplatit 651 tisíc korun, následující rok přes čtyři miliony a loni více než 1,3 milionu.

Částky jsou uvedené v kolonkách s názvem Příspěvek ze státního rozpočtu na činnost strany a hnutí. Když se před rokem objevilo podezření, že poslanci ANO odvádějí do stranické pokladny peníze na expertné, hnutí přestalo sněmovně faktury posílat. Podle šéfa klubu ČSSD Romana Sklenáka má být expertné využíváno výhradně na základě individuálního rozhodnutí poslanců.

„Jsem poslancem od roku 2002 a s něčím podobným jsem se dosud nesetkal. V žádné jiné straně to tak nefunguje,“ poznamenal Koníček.

Účetnictví pod Agrofertem

Otázkou také je, zda ANO svým poslancům poradenství a administrativní práce vůbec poskytovalo. Ve skutečnosti to mohla být některá z firem Babišova holdingu. „Podvojné účetnictví hnutí je vedeno společností Agrofert,“ píše se například ve výroční zprávě ANO za loňský rok.

Expertné pro všechny poslance přišlo loni sněmovnu na 32 milionů, jeden zákonodárce může nárokovat až čtrnáct tisíc měsíčně. Vedle toho dostává náhrady za asistenty, pronájem kanceláře ve volebním obvodu či ubytování v Praze.