Hospodářská situace Česka vadí nejméně občanům od roku 2008

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CC BY-SA 2.0: Aero Icarus via Flickr

Hospodářskou situaci České republiky považuje za špatnou 41 procent lidí. Kladně ji naopak hodnotí 17 procent dotázaných. Přestože podíl negativních hodnocení stále výrazně převažuje, je současný výsledek nejlepší od roku 2008.

Názor Čechů na hospodářskou situaci ČR se začal zlepšovat od loňského podzimu. V září 2013 ji negativně vnímalo 68 procent lidí, aktuálně je to tedy o 27 procentních bodů méně.

Ekonomickou situaci hodnotí jako obvykle optimističtěji lidé bohatší, vzdělanější a spíše voliči pravicových stran. Kritičtější jsou nezaměstnaní, voliči KSČM, nevoliči a ti, kteří nedůvěřují vládě. Vyplývá to z listopadového průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM).

Životní úroveň vlastní domácnosti hodnotí kladně 46 procent Čechů, z toho sedm procent ji označilo „velmi dobrou“, 39 procent za „spíše dobrou“. Špatnou životní úroveň domácnosti má podle vlastního hodnocení 17 procent dotázaných, tři procenta Čechů si dokonce myslí, že je „velmi špatná“. Téměř dvě pětiny (37 procent) lidí pak životní úroveň svoji domácnosti označuje jako „ani dobrou, ani špatnou“.

Zlepšuje se vnímání situace země i domácností

Proti říjnovému průzkumu stoupl podíl kladných hodnocení úrovně vlastní domácnosti o čtyři procentní body, meziročně o šest procentních bodů. Kritické hodnocení se naopak proti loňskému roku o šest procentních bodů snížilo.

Hodnocení vlastní domácnosti se podobně jako v případě vnímání hospodářské situace země zlepšuje s rostoucím příjmem nebo stupněm dokončeného vzdělání a také s rostoucí spokojeností s osobním životem. Příznivější hodnocení se také objevuje u lidí ve věku od 30 do 44 let. Průzkumu se zúčastnilo 1085 lidí.