Hudeček: Kvůli opencard Praha možná bude muset k arbitráži

Tomáš Hudeček

Tomáš Hudeček Zdroj: Michael Tomes, E15

Spory Prahy s firmou eMoneyServices, která je vlastníkem majetkových práv ke kartě opencard, možná skončí u arbitrážního soudu. Stane se tak v případě, že obě strany nenajdou společné řešení. "Ano, je to jedna z možností," připustil primátor Tomáš Hudeček. Ostrá jednání ohledně dalšího fungování problematické karty a údajným dluhům v řádu desítek milionů vede město a EMS už řadu měsíců.

Možnost arbitráže je podle primátora zmíněna v textu memoranda, které dnes schválila rada města. Rozhodčí soud už řeší spor města týkající se tunelového komplexu Blanka.

Dnes schválený materiál se zabývá sporným nákupem licencí a závazky z minulosti. V memorandu nejsou konkrétní částky, za které by Praha koupila licence ke kartám opencard, ani za kolik by případně koupila majetková práva k opencard. K memorandu se podle primátora nepřipojil dopravní podnik.

Firma eMoneyServices (EMS) podle svého mluvčího Martina Opatrného dohodu vítá. „Vnímáme to jako posun. Od dubna, kdy skončily smlouvy, se v podstatě nic neudálo,“ řekl Opatrný.

Dočasné príměří

V dohodě je rovněž napsáno, že do 22. srpna předloží Praha firmě návrh na odkup opencard. Zároveň se obě strany údajně domluvily, že se do 31. srpna nebudou vzájemně soudně napadat. Zda se to týká i případné arbitráže, není jasné.

Karta opencard Prahu stála 1,35 miliardy korun. Dosud si ji vyzvedlo asi 1,2 milionu cestujících. Vedení města a EMS vedou ohledně dalšího fungování opencard už několik týdnů ostré debaty. V případu padlo i několik žalob. Na soud se obrátily dopravní podnik i EMS. Praha i nadále jedná o možnosti odkupu práv. Jednání ale zatím žádný konkrétní výsledek nepřinesla.