Huml bude jednat v klubu ČSSD, zatím ale jeho členem není

Stanislav Huml

Stanislav Huml Zdroj: ctk

Stanislav Huml, který byl v minulosti vyloučen z poslaneckého klubu Věcí veřejných se bude se bude účastnit jednání stejného orgánu v ČSSD. Dnes to uvedl předseda sociálních demokratů Bohuslav Sobotka, s tím, že o navázání bližší spolupráce požádal sám Huml.

Poslanecký klub sociální demokracie Humlovu žádost projednal a rozhodl, že se bude moci účastnit jednání klubu. „Nestává se tedy přímo členem našeho poslaneckého klubu, toto rozhodnutí může případně přijít někdy v budoucnu,“ doplnil šéf ČSSD.

Sám Huml dnes v České televizi řekl, že bude s opozicí hlasovat například proti koaličnímu návrhu sociální reformy, který považuje za ušitý horkou jehlou a nedotažený.

„Huml hlasoval pro důvěru této vládě, to že začal spolupracovat s ČSSD nemůže nikdo zakázat nebo trestat,“ řekl k Humlově novému angažmá po dnešním jednání špiček koalice premiér Petr Nečas. „Nicméně chci upozornit na názorovou konzistenci sociálních demokratů v souvislosti s tzv. přeběhlíky,“ dodal.

Mnohem kritičtější byl vůči Humlovu kroku předseda Věcí veřejných Radek John. „Ve stanovách strany máme ustanovení, že žádný bývalý komunista nesmí být na našich kandidátkách. Humlovo bývalé členství v komunistické straně jsme neřešili a ukázalo se to jako chyba. Mrzí mě, že pan Huml nekandidoval rovnou za ČSSD,“ řekl John.

Huml byl od jara, po svém odchodu z klubu Věcí veřejných, nezařazeným poslancem.