Hušák to má v Sazce spočítané, ČSTV ho odvolá

Aleš Hušák

Aleš Hušák

Bývalý mocný šéf loterijní společnosti Sazka Aleš Hušák zřejmě přijde o poslední post ve firmě, která je od května v konkurzu. Odvrátil se od něj totiž hlavní spojenec a hlavní akcionář Sazky, ČSTV. Na valné hromadě 19. července navrhne Hušákovo odvolání z postu předsedy představenstva. Učiní tak v případě, pokud sám Hušák nepodá do té doby rezignaci. Nástupce Hušáka již prý svaz hledá, padlo například jméno bývalého finančního ředitele Sazky Jana Prádlera.

Hušák by ani neměl působit jako staronový generální ředitel, pokud by případně soud konkurz Sazky zrušil. Podle Kořana je dále již nepředstavitelné, že by Hušák v čele představenstva působil. „Pokud nepřijde s rezignaci, prosadíme odvolání Hušáka z funkce,“ uvedl předseda dozorčí rady Sazky a předseda ČSTV Pavel Kořan.

„Do té doby vybereme jeho nástupce, který musí být pro věřitele a sázející veřejnost důvěryhodnou osobností, která je schona provést Sazku nezbytným profesem reorganizace a vytvoří důstojné podmínky pro výkon akcionářských práv,“ dodal. Odvolání Hušáka je jedním ze způsobů, jak podle Kořana obnovit důvěru v Sazku i mezi akcionáři navzájem.

ČSTV a jeho předseda dlouhou dobu Hušáka v čele Sazky i jejího představenstva podporovali. Podle Kořana se nedá říct, kdy názor na postavení Hušáka v čele Sazky změnil. Hušák je nyní po rezignaci či odvolání ostatních členů představenstva Sazky jejím jediným členem. O personálních otázkách a případném Hušákově odvolání se mělo jednat již tento týden na mimořádné valné hromadě, kterou svolal Hušák jako hlava představenstva na žádost České obce sokolské.

Na hromadu ale Hušák nedorazil, neboť údajně v zahraničí ztratil doklady a nemohl se vrátit. Hromada se proto neuskutečnila, protože ji jako svolavatel musel zahájit právě Hušák. V úterý by se ale již měla hromada uskutečnit, neboť ji svolává dozorčí rady v čele s Kořanem.

Zřejmě se jí zúčastní i Hušák. „Z komunikace, kterou s panem Hušákem vedu vyplývá, že v ČR už možná je nebo je na cestě, takže v Česku bude,“ dodal.

Hušák již před nedávnem přišel i o post generálního ředitele, z něhož jej odvolal insolvenční správce Josef Cupka. Ten po prohlášení konkurzu na Sazku převzal Hušákovy kompetence. Do konkurzu se Sazka dostala kvůli potížím s financováním výstavby pražské O2 areny.

Nástupcem by se mohl stát Prádler

ČSTV chce vybrat nástupce Hušáka, než bude bývalý generální ředitel odvolán. Podle Kořana musí být nový kandidát pro věřitele a sázející důvěryhodnou osobností, která bude schopna provést proces reorganizace a současně vytvoří důstojné podmínky pro výkon akcionářských práv.

Svaz má prý již vytipovaný úzký seznam osob, do něj patří právě i bývalý finanční ředitel Sazky Jan Prádler. Podle skupiny PPF jde ale o účelové gesto. „Dnes už je to jen účelové gesto. Vedení ČSTV tak místo dohody s největšími věřiteli bohužel volí zdržovací a obstrukční taktiku - a nic na tom nemění ani jeho průhledně účelový odklon od pana Hušáka. Jsme přesvědčeni, že firmu nemohou zachránit lidé jako pan Kořan nebo pan Prádler, kteří se na jejím špatném řízení mnoho let podíleli spolu s Alešem Hušákem,“ uvedl v dnešní reakci mluvčí PPF Alexej Bechtin.