Inflace v prosinci zpomalila. Za loňský rok byla druhá nejvyšší od vzniku České republiky

Inflaci táhne mimo jiné zdražování potravin

Inflaci táhne mimo jiné zdražování potravin Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Spotřebitelské ceny v České republice v prosinci meziročně rostly o 15,8 procenta. Oproti listopadu, kdy tempo růstu činilo 16,2 procenta, tak zaznamenaly zpomalení růstu. Za celý loňský rok byla průměrná míra inflace v Česku 15,1 procenta, což je druhá nejvyšší hodnota od vzniku České republiky. Uvedl to Český statistický úřad.

Loni v listopadu se inflace vyšplhala meziročně na 16,2 procenta, táhlo je přidevším zdražování potravin.

V eurozóně inflace  v prosinci překvapila značným poklesem z listopadových 10,1 procenta na 9,2 procenta meziročně, uvedl ve svém rychlém odhadu statistický úřad Eurostat. V meziměsíčním srovnání spotřebitelské ceny klesly o 0,3 procenta. V závěru roku v eurozóně zlevnily například energie.

Podle průzkumu poradenské společnosti PwC z tohoto týdne letos počítá 53 procent šéfů českých firem s dvoucifernou inflací. Inflaci mezi 11 a 15 procenty předpokládá 40 procent ředitelů, 11 procent dotazovaných očekává růst spotřebitelských cen mezi 16 a 20 procenty, dvě procenta šéfů dokonce kalkulují s průměrnou roční inflací přes 20 procent. Zbylí manažeři očekávají inflaci v rozmezí tří až deseti procent. Návrat inflace k dvouprocentnímu cíli České národní banky nikdo z dotázaných manažerů nepředpokládá.