Instruktoři posádek L-159 by mohli do Iráku odletět v květnu

Aero L-159 české armády

Aero L-159 české armády Zdroj: CC BY-SA 2.0: Milan Nykodym - Wikimedia Commons

Instruktoři posádek L-159 by do Iráku mohli odletět v květnu. O vyslání zhruba třicetičlenného týmu včetně techniků a vojáků bude vláda rozhodovat na jednom z nejbližších jednání. Novinářům to po jednání expertního týmu prezidenta Miloše Zemana řekl ministr obrany Martin Stropnický.

Podle ministra se také mluvilo o způsobech, jak přispět ke zlepšení situace na Blízkém východě, aby se situace postupně dostávala pod kontrolu. Jedním ze způsobů je pomoc iráckým armádním silám.

První skupina iráckých pilotů na strojích L-159 v únoru v Česku dokončila výcvik. Irák už převzal první dva letouny, další tři by měl obdržet v prvním pololetí letošního roku. Celkem Irák přes společnost Aero Vodochody získá 15 strojů, které česká armáda nepotřebuje.

Dnes odpoledne také mělo odstartovat z Pardubic letadlo se 6600 samopaly pro Irák. Součástí zásilky je i munice. O této vojenské pomoci v rámci boje s radikální organizací Islámský stát rozhodla vláda v lednu. V uplynulých měsících už Česko Iráku a Kurdistánu darovalo miliony nábojů do kulometů, samopalů, 5000 ručních granátů a 5000 nábojů do pancéřovek RPG-7.