Irák jedná v Aeru o koupi nepoužívaných letadel L-159

Letouny L-159

Letouny L-159 Zdroj: CC BY-SA 2.0: Milan Nykodym via Wikimedia

Iráčané mají zájem o nákup zakonzervovaných letadel L-159, která česká armáda nepotřebuje. O případném obchodu jednají ve společnosti Aero Vodochody. Irák o koupi nových bitevníků české výroby projevil zájem už v roce 2012. Nakonec se však rozhodl pro korejské stroje.

Informuje o tom server ihned.cz. Podle serveru ale korejská firma není schopna dodržet datum dodávky, proto se Bagdád opět obrátil na Prahu.

„O návštěvě Iráčanů jsme se dozvěděli až na poslední chvíli. Jednání v Aeru se ale nakonec zúčastnili i naši zástupci,“ řekl serveru mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek. Podle serveru přiletěla irácká delegace ve čtvrtek a v Aeru jedná i dnes. Zájem má o koupi dvanácti jednomístných bojových letadel L-159.

O původním prodeji strojů z produkce největšího českého výrobce letadel a letecké techniky Aera Vodochody do Iráku se jednalo několik let, objem zakázky měl být zhruba 19,2 miliardy korun. Bagdád měl tehdy zájem o 28 zcela nových bitevníků. Loni v prosinci ale irácký premiér Núrí Málikí podepsal kontrakt s korejským výrobcem letecké techniky Korean Aircraft Industries.

Vojenské letectvo má celkem 72 bitevníků, za které zaplatilo 51 miliard korun. Piloti ale potřebují jen zhruba třetinu z nich. Celkem 36 strojů je zakonzervováno.