Íránec Abdullah Zadeh byl po propuštění z vazby opět zatčen, na žádost Teheránu

Íránec s českým občanstvím Shahram Abdullah Zadeh

Íránec s českým občanstvím Shahram Abdullah Zadeh Zdroj: ctk

Íránce Shahrama Abdullaha Zadeha stíhaného za rozsáhlé daňové úniky po jeho propuštění na kauci 150 milionů korun z Vazební věznice v Brně-Bohunicích okamžitě zatkla policie. Zadržen byl na základě mezinárodního zatykače, který vydal Írán. Co bylo důvodem zadržení muže, který má české občanství. není zřejmé. V Česku je stíhán kvůli rozsáhlým daňovým únikům.

Mluvčí jihomoravské policie Petra Ledabylová původně uvedla, že na Abdullaha Zadeha byl vydán evropský zatykač. Později upřesnila, že jde o mezinárodní zatykač vydaný v íránském Teheránu. Advokát cizince Pavel Čapčuch by se měl k věci vyjádřit v nejbližších hodinách.

Podle obžaloby cizinec s 15 lidmi připravil Česko na daních při obchodech s pohonnými látkami o 2,5 miliardy korun. Úniky daní vznikly podle policie od března 2012 do června 2013 při dovozu 409 milionů litrů pohonných hmot z Německa a Slovinska.

„Podrobnosti k tomu zatím nevím,“ řekl k zadržení cizince mluvčí Krajského státního zastupitelství v Brně Hynek Olma. Zatčení překvapilo také státního zástupce Aleše Sosíka, jenž se kauzou podvodů v ČR zabývá.

Rekordní kauce

Zadeh byl propuštěn po složení kauce 150 milionů korun. Jde o jednu z nejvyšších kaucí v ČR. Jeho obhajoba původně nabízela za stíhání na svobodě kolem 80 milionů korun. Brněnský krajský soud jí pak stanovil na 100 milionů korun. Olomoucký vrchní soud toto rozhodnutí zrušil a nařídil brněnskému, aby se věcí zabýval znovu. Ten pak stanovil kauci na 150 milionů.

Po opětovném zadržení je otázka, zda krajský soud, na jehož účet nechal Abdullah Zadeh minulé pondělí miliony na kauci zaslat, bude nyní tyto peníze vracet. Podle některých právníků k tomu zatím není důvod. Byl řádně propuštěn z věznice a zadržen ve zcela jiné kauze, která ale není známa.

Těžko říct, jestli soud věděl, že na něj existuje mezinárodní zatykač. Pokud by to soud věděl, tak by neměl připustit složení kauce

Advokát Tomáš Sokol, který je prezidentem Unie obhájců České republiky, si ale myslí opak. „Člověk to vnímá, že to byl malinko takový podtrh na něj (Zadeha). Těžko říct, jestli soud věděl, že na něj existuje mezinárodní zatykač. Pokud by to soud věděl, tak by neměl připustit složení kauce, protože smyslem kauce je nahradit vazbu, a nikoli jen umožnit převoz z jedné vazby do druhé. Nedíval jsem se do zákona, ale vnitřní pocit mi říká, že by mělo být zvažováno vrácení té finanční záruky,“ řekl Sokol.

Lidé, kteří peníze na Zadehovu kauci dali dohromady, by se podle Sokola mohli domáhat vrácení kauce soudně, ale bylo by to asi nesmírně složité. „Pravděpodobně by to skončilo u Ústavního soudu. Nemůžeme říct, že by je stát podvedl, ale výsledek je tomu velmi podobný, takže by stát ty peníze měl vrátit,“ doplnil.

Novináři několik hodin čekali před věznicí v Brně-Bohunicích na Abdullah Zadehovo propuštění. Po 15:00 vyšel z věznice advokát Íránce Pavel Čapčuch s tím, že jeho klient byl již propuštěn. Vězeňská služba jej podle něj „z bezpečnostních důvodů“ odvezla do centra Brna a tam jej propustila. Skutečnost byla ale jiná. „Z věznice jej odvážel policejní vůz. Mohl vzniknout mylný dojem, že jde o propuštění,“ uvedla policejní mluvčí.

Vydání zatím nehrozí

Podle kriminalistů dováželi obvinění v letech 2012 a 2013 stovky milionů litrů paliva ze Slovinska a Německa a šidili stát na daních pomocí falešných daňových přiznání. Vše údajně organizoval Abdullah Zadeh. Do trestné činnosti se prý zapojilo nejméně 65 obchodních společností. Abdullah Zadeh tvrdí, že je nevinný. Pouze prý půjčil známým peníze na podnikání a pak je chtěl zpět.

Proces měl začít u brněnského krajského soudu již loni v listopadu. Jednání již bylo svoláno opakovaně, ale zahájení vždy zabránily mimořádné okolnosti - nemoc obhájce některého z obviněných nebo pracovní vytíženost dalšího advokáta.

Policejní mluvčí vysvětlila, že Íránec nemůže být vydán do cizího státu, dokud nebude řízení v jeho kauze v Česku pravomocně ukončeno. I kdyby jej české soudy poslaly do vězení, bylo by pak na vzájemné dohodě mezi ČR a Íránem, zda by mohlo být Zadehovi umožněno, aby si případně odpykal trest ve své původní vlasti. Zadeh je sice Íránec, ale má české státní občanství.

Podle právníků je kauza spojena s četnými otazníky; neví se zda ČR vydá svého občana, i když íránského původu, do jeho původní vlasti. Někteří tvrdí, že cílem složení kauce bylo to, aby byla zajištěna alespoň část Zadehova majetku na případné vyrovnání pohledávek, které při údajných podvodech s palivy vznikly. Odvážnější spekulace hovoří o tom, že Zadeh při složení kauce nevědomky odkryl policii pro ní dosud neznámé finanční zdroje.