Islámský stát je hrozba pro Česko, věří většina lidí

Na Hradčanském náměstí v Praze se uskutečnila demonstrace Hrozba islamizace ČR pořádaná Blokem proti islámu a hnutím Úsvit.

Na Hradčanském náměstí v Praze se uskutečnila demonstrace Hrozba islamizace ČR pořádaná Blokem proti islámu a hnutím Úsvit. Zdroj: CTK

Naprostá většina tuzemských obyvatel pokládá takzvaný Islámský stát za hrozbu pro bezpečnost Česka, Evropy i pro mír ve světě. Vyplývá to z lednového průzkumu, který dnes zveřejnilo Centrum pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Islámský stát podle průzkumu ohrožuje bezpečnost Česka více než situace na Ukrajině, která je mnohem blíž.

Aktivity Islámského státu (IS) při lednovém průzkumu vnímalo jako hrozbu pro Česko 85 procent obyvatel, což je proti prosinci mírný poklesl o dva procentní body, uvedlo CVVM.

Ještě vyšší podíl respondentů soudil, že Islámský stát je nebezpečím pro Evropu. V lednu tento názor vyjádřilo 95 procent z nich, což je stejný počet jako o měsíc dříve. Mír ve světě ohrožuje IS na základě lednových dat podle 93 procent obyvatel, což je v meziměsíčním srovnání o jeden procentní bod více.

GrafGraf | Repro CVVM

CVVM situaci kolem Islámského státu porovnávalo s konfliktem na Ukrajině, která se nachází ve vnitřní krizi po pádu proruského režimu prezidenta Viktora Janukovyče. O Islámský stát se zajímalo 70 procent respondentů, o Ukrajinu 43 procent. Dění na Ukrajině podle respondentů lednového průzkumu také znamená menší riziko pro bezpečnost. Ukrajinský konflikt je podle průzkumu hrozbou pro Česko u 47 procent, pro Evropu u 58 procent a světový mír pro 48 procent dotázaných.

V aktuálním průzkumu CVVM vyjádřilo svůj názor 1047 lidí.