Ištvan chystá další akci, v solárním byznysu

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: CC BY 2.0: OregonDOT

Olomouckého Vrchního státního zástupce Ivo Ištvana neodradil patový výsledek masivní razie proti bývalým poslancům ODS, pravé ruce expremiéra Nečase Jany Nagyové a vojenským zpravodajcům. Podle informací týdeníku Euro a deníku E15 zavítal včera Ištvan na Energetický regulační úřad (ERÚ). Ištvanovo státní zastupitelství dozoruje vyšetřování možných podvodů ve fotovoltaice.

„Mohu potvrdit, že se Ivo Ištvan zúčastnil schůzky koordinačního týmu, jehož vznik inicioval prezident Miloš Zeman. Předsedkyně ERÚ Alena Vitásková je členkou týmu složeného z policistů a státních zástupců. Pracovních schůzek se bude účastnit i do budoucna,“ sdělil mluvčí úřadu Jiří Chvojka.

O vyšetřování solárních podvodů píše týdeník Euro, který vyjde v pondělí. Vitásková v něm konstatuje, že více než polovina vyplacené podpory za dodávání solární energie končí na zahraničních účtech. „Interním šetřením jsme zjistili, že z 25 miliard korun, které ročně dostávají jako podporu fotovoltaické elektrárny, odchází zhruba 12 až 15 miliard do zahraničí firmám se skrytými vlastníky,“ tvrdí Vitásková.

Podrobnosti čtěte v pondělním vydání týdeníku Euro