Ivana Trumpová do Prahy nepojede, křeslo amerického velvyslance získá Steve King

Donald Trump se ženou Melanií v den inaugurace

Donald Trump se ženou Melanií v den inaugurace Zdroj: profimedia

Takto Ivana zazářila ve vile Velkého bratra.
Ivana Trump a Donald Trump
Ivana Trump a Donald Trump
Ivana věří, že její příběh přitáhne čtenáře.
Ivana Trumpová
8
Fotogalerie

Novým americkým velvyslancem v České republice se má stát kongresman Steve King. S odkazem na české diplomatické zdroje o tom dnes informovaly server IHNED.cz a Aktuálně.cz.

Ve Spojených státech má King, sedmašedesátiletý člen Sněmovny reprezentantů, pověst kontroverzního konzervativního politika. O místo velvyslankyně v Praze loni krátce po vítězství Donalda Trumpa v prezidentských volbách projevila zájem jeho první manželka Ivana Trumpová, rodačka ze Zlína.

Americká diplomacie podle serverů už před dvěma týdny požádala české ministerstvo zahraničí o souhlas s působením Kinga v Česku. Jména velvyslanců potvrzuje pouze Bílý dům, americké velvyslanectví v Praze se k informaci odmítlo vyjádřit. "Tak rychlé jmenování amerického velvyslance v Česku je poměrně překvapivé, protože administrativa prezidenta Donalda Trumpa nemá dosud obsazenu řadu mnohem významnějších pozic," uvedli autoři článku.

Například český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek měl ještě před Trumpovou lednovou inaugurací obavy, zda Američané stihnou obsadit místo velvyslance v Česku do konce roku.

Steve King pochází ze státu Iowa, kde je v USA asi nejvíce obyvatel hlásících se k českému původu. Je považován za konzervativce v ekonomických i společenských otázkách. Zastává odmítavý postoj k migraci a k právům sexuálních menšin. King například veřejně bagatelizoval přínos neevropských etnik k rozvoji civilizace nebo obhajoval kontroverzní praxi americké policie, při níž se zaměřuje na rasové menšiny.

King se také podle serverů obdivně vyjádřil o vůdci nizozemských pravicových radikálů Geertu Wildersovi a prezidentské kandidátce francouzské Národní fronty Marine Le Penové, které považuje za obránce západního světa. Sám Steve King je německo-irsko-velšského původu.

Česko po zvolení Trumpa opustil velvyslanec Andrew Schapiro, který se během svého působení v Praze dostal do sporu s prezidentem Milošem Zemanem. Stejně jako zhruba třetina amerických ambasadorů byl Schapiro takzvaným politickým velvyslancem, do úřadu ho vyslal přímo tehdejší prezident Barack Obama na základě osobního vztahu.