Jednání o koaliční smlouvě mezi ANO a ČSSD se stále může zadrhnout

Jan Hamáček (ČSSD)

Jan Hamáček (ČSSD) Zdroj: ČTK

Ke vzniku koalice ANO a ČSSD tolerované komunisty chybí zdánlivě jen maličkosti, na nichž však může rodící se svazek ztroskotat. Jednání, do kterých zasáhne i KSČM, musí dospět k detailní smlouvě o programu, rozdělení ministerstev a také o podmínkách vládnutí. Písemná koaliční smlouva mezi ANO a sociálními demokraty by měla vzniknout do čtrnácti dnů, pak ji v hlasování posoudí na 19 tisíc členů sociální demokracie.

Šéf strany Jan Hamáček řekl, že příprava vnitrostranického referenda zabere minimálně čtyři týdny, protože bude technicky náročnější. „Nebude korespondenční jako minule, ale elektronické,“ uvedl.

Předpokládal, že hlasování by se mohlo konat začátkem května. Pak se však rozhovory zadrhly a teprve nyní schválilo vedení socialistů těsnou většinou 14 ze 26 hlasů novou nabídku hnutí Andreje Babiše. To je ochotno přepustit rezorty vnitra, sociálních věcí, zemědělství, kultury a obrany nebo zahraničních věcí.

Kvůli prodlevě v jednáních se plebiscit nestihne uspořádat dříve než koncem května nebo začátkem června. Část straníků navíc přichází s dalšími požadavky, které by rádi zakotvili do koaliční smlouvy – například místopředseda ČSSD a pardubický hejtman Martin Netolický chce, aby obsahovala závazek, že v kabinetu nebude nikdo, koho soud byť i jen nepravomocně odsoudí.