Jednoduchý průvodce na sjednání cestovního pojištění online

Zdroj: Depositphotos.com

Ať už vyrážíte jen k sousedům na Slovensko, nebo na druhý konec světa, neodbývejte svou pojistnou ochranu nedostatečnými pojistnými produkty ani do zahraničí. Cestovní pojištění je moudrým základem na cesty, ať už pojedete kamkoliv. Představu o nabídce na trhu si můžete udělat snadno a rychle z pohodlí domova díky srovnávacím portálům, které nabízejí nejen kalkulačku, ale také možnost sjednat a zaplatit pojištění na dálku.

Řada Čechů vyráží na cesty do zahraničí pouze s celoročním cestovním pojištěním ke kartě. Taková pojistka má však nevýhodu v nízkých limitech krytí na léčebné výlohy. Cestovní pojištění k platební kartě má většinou pojistné krytí do výše jednoho až tří milionů korun, což je zcela nedostatečný limit například na lyžařskou dovolenou. Problém je rovněž v nízké flexibilitě takového pojištění v zahraničí – pro různé typy cest potřebujete jiný druh cestovního pojištění.

Cestovní pojištění nejlevněji online – krok za krokem

V kalkulačce cestovního pojištění si vyberte pojistný produkt, který vám nejvíc vyhovuje, a klikněte na tlačítko Vybrat. Přesměruje vás to na další krok, kde vyplníte osobní údaje, aby cestovní pojištění mohlo platit pro vaši osobu. V oblasti pojišťovnictví se rozlišují pojmy pojistník a pojištěný. Pojistník je ten, který cestovní pojištění sjedná a zaplatí. Pojištěný je ten, na koho se pojistka vztahuje. Často bývá pojistník a pojištěný jedna a samá osoba, ale můžou to být i dva různí lidé – například pokud rodič sjednává pojištění pro své dítě. Pokud jsou pojištěný a pojistník jedna a tatáž osoba, zaklikněte ve formuláři tlačítko Pojistník je současně i pojištěnou osobou.

V předposledním kroku formuláře si pečlivě pročtěte shrnutí vaší cestovní pojistky. Zkontrolujte si hlavně správnost termínů odjezdu a návratu. V případě, kdybyste v tomto udělali chybu, pojišťovna může krátit pojistné plnění. Při vyšetřování pojistné události ji totiž budou zajímat nejen doklady o zdravotním ošetření, ale i cestovní doklady (letenky, jízdenky), dokazující dobu vašeho pobytu. V posledním kroku formuláře za cestovní pojištění zaplatíte. Vybrat si můžete ze dvou způsobů platby – přes platební bránu nebo převodem na bankovní účet. Doporučujeme platební bránu, protože je to mnohem rychlejší. Platba převodem může trvat až tři dny, což nemusí být výhodné tehdy, pokud pojištění sjednáváte na poslední chvíli. Cestovní pojištění vejde v platnost velmi krátce poté, co pojistku sjednáte a zaplatíte.

U některých pojišťoven pojistka vejde v platnost hned v okamžiku odeslání vaší platby, jinde až v momentě doručení na účet pojišťovny. Portál Porovnej24.cz vám všechny potřebné dokumenty doručí na váš e-mail a budete je tak mít po ruce. V případě, že se vám v cizině přihodí úraz nebo onemocnění a budete potřebovat lékařskou pomoc, vždy nejdříve zatelefonujte na číslo uvedené na asistenční kartičce.

Pojišťovna vás totiž nasměruje do smluvního zdravotního zařízení a zaštítí komunikaci s lékaři. Rovněž vám poradí, které dokumenty si vyžádat, aby vám mohlo být ošetření v Česku proplaceno.