Ještě dražší Praha. Developeři budují z Václaváku a okolí nové drahé Příkopy

Palác Savarin

Palác Savarin Zdroj: Crestyl

Bývalý klášter, Náměstí republiky  Majitel: Milan Filo  Lokalita: náměstí Republiky  více informací firma zatím neuvedla
Klášter Náměstí republiky
Květinový dům, roh Václavského náměstí a Opletalovy ulice.   Investor: Flow East  Odhadovaná investice: 2 miliardy korun  Začátek stavby: 2018
Květinový dům
Obchodní dům My, Národní třída
9
Fotogalerie

Nájmy za obchody na Václavském náměstí mohou v příštích letech dotáhnout prestižní ulici Na Příkopě. Důvodem jsou zkušenosti z jiných projektů – například po dokončení Quadria kousek od Národní třídy stouply nájmy v okolí na dvojnásobek.

V centru Prahy se chystá několik realitních projektů, které změní tvář retailu na nejlepších adresách v metropoli. Trh očekává nejen nové obchody, ale také růst nájmů, a tím ceny nemovitostí v prostoru mezi náměstím Republiky, Václavským náměstím a Národní třídou označovaném jako takzvaný Zlatý kříž. Je to zároveň oblast, kde Češi i turisté často nakupují.

Velká pozornost se upíná ke změnám na Václavském náměstí a v okolí. Největší developerský plán v centru Prahy Savarin developerské skupiny Crestyl propojí výstavbou ve vnitrobloku Václavské náměstí s ulicemi Na Příkopě, Panskou a s Jindřišskou. Projekt zahrnuje velké množství obchodů a kanceláří.

„Savarin bude katalyzátorem proměn Václavského náměstí, které bude do pěti až deseti let minimálně stejně atraktivní jako nákupní třída Na Příkopě,“ uvedl Jan Kotrbáček, který v poradenské společnosti Cushman & Wakefield řídí mezinárodní retailové oddělení.

Nájmy za obchody v ulici Na Příkopě se dostaly už přes 200 eur za metr čtvereční měsíčně. Na Václavském náměstí se dosud platí u nejlepších prodejen za stejnou plochu a měsíc 160 až 180 eur. Václavák navíc čeká rozsáhlá revitalizace podle návrhu architekta Jakuba Ciglera. Začne ve spodní části náměstí.

V horní části lokality se očekává výrazná proměna díky výstavbě kancelářského a obchodního domu na rohu Václavského náměstí a Opletalovy ulice. Investice má převýšit dvě miliardy korun. Stavět se sice ještě nezačalo, developer Flow East je ale už teď pod palbou zájemců o pronájem. „Zaznamenáváme zájem o maloobchodní prostory ze strany místních i mezinárodních společností. Nabídky dostáváme i od společností, které zvažují rozšířit své zastoupení na českém trhu,“ sdělila mediální zástupkyně developera Alexandra Drozdová.

Ilustrací toho, co dokáže udělat developerský projekt s okolím, je víceúčelové centrum Quadrio nad stanicí metra Národní třída. „Výše nájemného v mikrolokalitě kolem Quadria vzrostla na dvojnásobek,“ dodal konzultant Kotrbáček z Cushman & Wakefield. Výraznou proměnu má podle informací deníku E15 podstoupit rovněž přilehlé obchodní centrum My, dříve známé jako Máj.

Novinky se dějí také na Jugmannově náměstí přestaví secesní dům Novinky se dějí také na Jungmannově náměstí. To těží z přímého propojení přes ulici 28. října s třídou Na Příkopě. Fond Generali Real Estate zahájil na Jungmannově náměstí 1 přestavbu secesního Mottlova domu. Retail v přízemí a v prvním patře byl hned pronajatý.

„Vzhledem k tomu, že mluvíme o ,high street‘ lokaci v historickém centru Prahy, tak byl zájem značný,“ řekl Marek Bečička, finanční ředitel společnosti Generali Investments, která fond spravuje. Dokončení všech prací plánuje majitel na druhou polovinu roku 2018. Stavbu, která spolyká desítky milionů korun, dělá pod dohledem památkářů Metrostav.

Změny se nezastavily ani na náměstí Republiky a v okolí. Velká pozornost se tam upíná k budově bývalého kláštera vedle Divadla Hybernia. Objekt koupil v roce 2015 slovenský miliardář Milan Filo. „Do budovy jsme zatím nastěhovali kanceláře našich společností. Další změny zatím nejsou na pořadu dne,“ řekl manažer Filovy skupiny Eco-Investment Miroslav Vajs.

Přesto trh očekává, že u současné podoby objektu nezůstane, stejně jako v případě bankovní budovy naproti Prašné bráně. Dům na lukrativních „Příkopech“ prodala letos Komerční banka německému realitnímu fondu. S maloobchodem v budoucnu v centru pohnou také plánované změny v Obchodním centru Kotva a revitalizace Revoluční ulice.