Ježek z kauzy ROP Severozápad je ve vazbě. Odpovědné jsou kraje, vzkazuje premiér

Policie přivezla 14. prosince večer do soudní budovy v Ústí nad Labem někdejšího vlivného člena ODS, podnikatele Daniela Ježka obviněného v kauze týkající se zneužívání evropských dotací z Regionálního operačního programu (ROP) Severozápad. Soud má rozhodovat o jeho vazbě.

Policie přivezla 14. prosince večer do soudní budovy v Ústí nad Labem někdejšího vlivného člena ODS, podnikatele Daniela Ježka obviněného v kauze týkající se zneužívání evropských dotací z Regionálního operačního programu (ROP) Severozápad. Soud má rozhodovat o jeho vazbě. Zdroj: ČTK

ilustrační foto
Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) hájil na Výboru pro obranu jmenování Jiřího Langa do čela NBÚ
Premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka (vlevo) a předseda Poslaneckého klubu strany Roman Sklenák (vpravo)
Bohuslav Sobotka
5
Fotogalerie

Ústecký okresní soud poslal v noci na dnešek do vazby někdejšího vlivného člena ODS, podnikatele Daniela Ježka, řekl soudce Martin Majchrák. Vazbu zdůvodnil obavou z toho, že by Ježek mohl ovlivňovat svědky v dotační kauze ROP Severozápad. Ježek je v případu obviněn spolu s dalšími 23 lidmi. 

Většinu ostatních obviněných, mezi kterými je řada politiků z Ústeckého a Karlovarského kraje, policie po výsleších propustila. Mezi nimi i bývalou ústeckou hejtmanku za ČSSD Janu Vaňhovou či šéfa ČSSD v Karlovarském kraji Petra Navrátila.

Státní zástupce žádal pro Ježka vazbu i kvůli obavám z útěku, s tím se ale soud neztotožnil. Jednání trvalo nezvykle dlouho, přes čtyři hodiny.

"Soud se musel poměrně podrobně zabývat rodinným zázemím pana obviněného, jeho majetkovými poměry, jeho vazbami do zahraničí a dalšími okolnostmi. Jistou roli hraje i skutečnost, že je jedinou z 24 osob, na kterou byl podán návrh na vzetí do vazby. Navíc jde o rozsáhlou a sofistikovanou trestnou činnost, která není běžná, s mimořádně vysokou škodou tvrzenou policejním orgánem," řekl Majchrák.

Policie Ježka odvezla do vazební věznice v Teplicích. Ježka označil bývalý ředitel ROP Severozápad Petr Kušnierz za toho, kdo o projektech rozhodoval.

Ústecký soud podle Majchráka žádný další návrh na vzetí do vazby zatím nedostal. Policie po rozsáhlém zásahu obvinila 24 lidí z poškozování zájmů Evropské unie a dalších trestných činů v souvislosti s evropskými dotacemi z ROP Severozápad. Ze seznamu všech obviněných plyne, že velkou část obviněných tvoří hodnotitelé projektů. Experti projekty bodovali a na základě jejich doporučení o nich definitivně rozhodoval výbor ROP Severozápad. Tvořili ho politici Ústeckého a Karlovarského kraje.

Mezi obviněnými jsou bývalá ústecká hejtmanka Jana Vaňhová, starosta Chebu Petr Navrátil, bývalý šéf ČSSD v Ústeckém kraji Arno Fišera (všichni ČSSD), bývalý senátor za ODS Alexandr Novák nebo ředitel Krajské zdravotní Petr Fiala (ODS).

Personální odpovědnost v dotační kauze nechá Sobotka na krajích

Dotační kauza ROP Severozápad, ve které byli v uplynulých dnech obviněni i funkcionáři ČSSD, se podle premiéra a šéfa sociálních demokratů Bohuslava Sobotky týká minulosti. Personální odpovědnost nechá na krajích. Sobotka dnes novinářům řekl, že kauzu nepokládá za problém ČSSD, ale konkrétních lidí, o jejichž vině, či nevině musí rozhodnout soud.

"Myslím si, že v Ústeckém kraji zaplatila ČSSD za to, že tam spolupracovala ve vedení kraje s ODS po roce 2008. Teď se ukazuje, že to tehdy byla velká politická chyba," řekl.

Policie v souvislosti s evropskými dotacemi z ROP Severozápad obvinila 24 lidí z poškozování zájmů Evropské unie a dalších trestných činů. Velkou část z nich tvoří hodnotitelé projektů. Mezi obviněnými jsou nynější předseda krajské ČSSD v Karlovarském kraji a starosta Chebu Petr Navrátil, bývalá ústecká hejtmanka Jana Vaňhová, bývalý šéf ČSSD v Ústeckém kraji Arno Fišera a dva bývalí náměstci karlovarského hejtmana Jakub Pánik, Miloslav Čermák nebo Petr Horký, který byl náměstkem hejtmana a místostarostou Mariánských Lázní (všichni ČSSD).