John burcuje k jednotě VV, pražské buňky chtějí jeho odchod

Radek John

Radek John Zdroj: CTK/Roman Vondrous

Předseda Věcí veřejných Radek John dnes svým spolustraníkům adresoval osobní dopis, v němž je vyzývá k jednotě a odvaze. „Na rozdíl od Zelených a Unie svobody nesmíme lpět na funkcích za každou cenu,“ říká před klíčovým koaličním jednáním, které v úterý rozhodne o osudu vládní koalice. Předsedové pražských buněk Věcí veřejných schválili prohlášení, ve kterém volají po jeho odchodu z funkce předsedy. Zároveň chtějí, aby ministři VV z vlády neodcházeli.

John o rezignaci neuvažuje dokud se nevyjasní situace ve vládní koalici. „Do té doby se nebudu vyjadřovat k apelům, které vyjednávací pozici Věcí veřejných oslabují. Až výsledky vyjednávání ukážou oprávněnost usnesení grémia strany, jistě se sejdu se zástupci pražských klubů,“ uvedl John.

„Příští týden možná ukáže, zda jsme obstáli a politicky jsme dospěli,“ píše John véčkařům. Na své funkci v rámci vlády prý lpět nebude.

„Události posledních dnů byly velmi bouřlivé a naději na úspěch a prosazení našich cílů nám dá pouze svornost,“ píše John a odkazuje na nečekanou jednotu, kterou podle něj členové VV ukázali v úterním tajném hlasování. Z něj vzešel požadavek na ministry VV k podání demisí, pokud premiér Nečas nesplní požadavky véčkařů. Druhý den však ministři demise nepodali a umožnili tak jednání o řešení koaliční krize.

Nečas slíbil, že se budou koaliční partneři bavit o programovém prohlášení vlády, možná je podle něj ale jen revize toho, co vláda z rozpočtových a časových důvodů už nestihne prosadit. Znamená to jen z programového prohlášení korektně a veřejně udělat seznam toho, co nedokážeme z rozpočtových či časových důvodů realizovat. Neznamená to měnit priority vládního programového prohlášení či ho přejednávat,“ řekl včera premiér. Nečas také nabídl zrušení tří ministerstev, jinak bude ODS prosazovat předčasné volby.

„Čeká nás zásadní jednání o charakteru naší vládní spolupráce, které nám buďto umožní fungovat s koaličními partnery na skutečném rovném partnerském principu a dovolí nám znovu začít plnit vládní sliby anebo se situace ukáže jako bezvýchodná a nám nezbude než sdělit veřejnosti, že tolerance a trpělivost VV má své hranice,“ píše John.

„Jsem přesvědčen, že usnesení grémia a deklarace ochoty rezignovat na vlastní vládní křesla, pokud nedojde ke změnám chování v koalici, byly kroky nezbytné,“ říká John.

„Na druhou stranu je správné vyslyšet volání a hledat nedostatky také u sebe. Dopustili jsme se celé řady začátečnických chyb, často jsme podléhali tlaku zkušenějších poltických harcovníků, chyběly nám dostatečné odborné znalosti a ne vždy jsme byli připraveni převzít exekutivní odpovědnost prostřednictvím dostatečně odborně a morálně zdatných jedinců. Dokážeme-li se z těchto chyb poučit a příště je neopakovat, staneme se silnějšími,“ uzavírá předseda VV.