John: Miliardová zakázka na Hodonínsku je podezřelá

Radek John

Radek John Zdroj: Foto E15 Eduard Erben

Věci veřejné považují miliardovou zakázku na likvidaci starých ropných vrtů na Hodonínsku za podezřelou a předraženou. Podaly proto trestní oznámení na neznámého pachatele. Informoval o tom předseda strany Radek John. Zakázku na konci loňského roku schválila vláda. Tři vítěze tří tendrů na sanaci ekologických škod u řeky Moravy na Břeclavsku a Hodonínsku vybralo ministerstvo financí.

„Máme k dispozici informace, které ukazují, že veřejná zakázka na sanaci ropných vrtů na jižní Moravě je podezřelá a předražená. Považujeme proto za důležité, aby se vyšetřila a vyvodila se i případná trestní odpovědnost těch, co o ní rozhodli,“ řekl na tiskové konferenci John.

Místopředseda VV pro korupci Tomáš Jarolím je přesvědčen, že zakázka je poznamenána korupcí. „Z vrtů na Hodonínsku nám neutíká ropa, ale někomu do kapes peníze,“ prohlásil. Proto se rozhodl podat trestní oznámení na neznámého pachatele.

Do plánu na likvidaci ekologických škod bylo zahrnuto tolik vrtů, že kdyby všechny byly ropné, byla by na tom ČR lépe než ropná velmoc Kuvajt, uvedl Jarolím. „Vzhledem k tomu, že ve většině starých sond, které se mají za velké peníze sanovat, podle odborníků nikdy ropa nebyla a není, stát zbytečně vyhazuje miliardy korun,“ dodal předseda VV John s tím, že analýzu, na jejímž podkladě byly určeny lokality pro likvidaci ekologických škod, přitom zpracovala dceřiná firma společnosti, která miliardový tendr vyhrála, upřesnil John.

VV považují za nutné, aby se případem zabýval i předseda vlády Petr Nečas. Strana mu proto poslala otevřený dopis, kde ho k prošetření kauzy vyzývají. Johnova dnešní slova o ropných vrtech na Hodonínsku mají být také podnětem pro policii, aby se případem zabývala.

John: Kauza se táhne přes 14 let a státu utíkají miliardy korun

Celý případ začal v roce 1997, kdy povodeň na Moravě vyplavila do vody ropné skvrny z vytěžených vrtů nedaleko Hodonína. Firma, která je předtím odkoupila od Moravských naftových dolů, ale zkrachovala a povinnost zlikvidovat vytěžené sondy a sanovat ekologické škody tak přešla na stát, uvedl Jarolím. „Stát jen za pouhé zacementování 111 vrtů zaplatil soukromé firmě 40 milionů korun,“ řekl místopředseda VV.

Při přípravě další ekologické zakázky pak bylo do sanace připojeno dalších sedm vrtů v majetku Moravských naftových dolů a posléze i další více než čtyři stovky starých vrtů z období protektorátu a z padesátých let. „A to přesto, že většina z nich narazila pouze na vodu, nikdy nezpůsobily žádnou ekologickou škodu,“ dodal Jarolím.

Podle místopředsedy VV nabrala kauza nový rozměr v roce 2007, kdy přešla povinnost likvidovat staré ekologické škody na státní podnik Palivový kombinát Ústí nad Labem, který požádal o vypsání výběrového řízení na sanaci ekologických škod a ministerstvo financí mu vyšlo vstříc. Stejná firma figuruje i v kauze paroplynové elektrárny Úžín, jejímiž zakladateli jsou lobbista a poradce expremiéra Mirka Topolánka Marek Dalík a zbrojař Richard Háva, uvedl Jarolím.

„Od ministra Kalouska v době vlády Mirka Topolánka obdrželi dotaci na likvidaci ekozáteží v hodnotě 800 milionů korun a následně prodávají tuto společnost ČEZu za 50 milionů korun,“ tvrdí Jarolím.

Podle Johna má celý případ dvě roviny. V první státu utíkají miliardy, které pak chybějí třeba na výstavbu silnic. Druhou věcí je obří ekotendr, kterým se nyní zabývá vláda. „Bude v něm tolik zakázek, že je všechny nestihneme uhlídat,“ uvedl John.