John o černých fondech VV: Přeběhlíkům nevěřte, ti snad jedí i děti

Radek John, Věci Veřejné

Radek John, Věci Veřejné Zdroj: ctk

Předseda Věcí veřejných Radek John neví nic o tom, že by jeho strana měla mimorozpočtové fondy, z nichž by v minulosti vyplácela v hotovosti své spolupracovníky. Na údajnou existenci nejasných fondů upozornila televize Nova, podle níž z nich bylo vyplaceno celkem 41,5 milionu korun. Podle Víta Bárty, který chce Johna na šéfovské židli vystřídat, jde o nesmyslnou diskreditaci.

„Absolutně nemám žádné povědomí o tom, že by něco takového existovalo,“ řekl John. Nova se odvolává na dokumenty, které získala a obsahují výpisy plateb různým zaměstnancům i politikům VV v letech 2010 a 2011. „Napřed musíme zjistit, co je to za papír, může být zcela falešný,“ poznamenal John.

Peníze dostávali podle televize například bývalí čelní zástupci VV, nyní nezařazení poslanci Kristýna Kočí a Jaroslav Škárka. Kočí prý dostala přes 182 tisíc korun a Škárka skoro 230 tisíc korun.

Výplaty potvrdil Nově i další člen VV, nyní poslanec LIDEM Viktor Paggio, jenž údajně obdržel asi 256 tisíc korun. „Potom, co jsem zjistil, jací jsou zmetkové mezi přeběhlíky, nemůžu vyloučit ani to, že jedí děti,“ komentoval to John.

Bárta: Výdaje za pár drobných

Vít Bárta označil televizní reportáž na svém webu za dokonalou manipulaci. Poznamenal, že 40 milionů korun si na odměnách nerozdělí ani manažeři Českých drah a reportáž dokumentuje údajné výdaje „ani ne za pár tisíc korun“. Škárka a Bárta se kvůli „obálkové aféře“ ve VV zodpovídali před soudem, v lednu byli nepravomocně zproštěni viny.

Bývalá šéfka poslanců VV a nynější předsedkyně strany LIDEM Karolína Peake uvedla, že o černém fondu nevěděla a netuší, jestli byl někdo placen jinak než normálně přes smlouvu.

„Samozřejmě, že mě to překvapuje, že by někde měla v desítkách milionů lítat hotovost,“ řekla ve středu novinářům. Z VV prý Peake odešla, když o jejich financování začala pochybovat.

Peake také poznamenala, že si vždy myslela, že VV platil Bárta ze svých peněz hlavně v době, když byly jen komunální stranou. „Rozhodně byl úspěšný podnikatel a měl na to. Považovala jsem to za filantropický projekt z jeho strany,“ dodala.