Jurečka zrušil jeden ze čtyř tendrů na IT technologie

ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL)

ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) Zdroj: Anna Vackova/E15

Nejvyšší kontrolní úřad našel chyby za více než miliardu v tendrech ministerstva zemědělství na nákup informačních technologií z let 2005 až 2011. Rezort Mariana Jurečky (KDU-ČSL) se proto rozhodl přepočítat výhodnost některých souvisejících zakázek. Výsledkem je zrušení jednoho ze čtyř současných technologických tendrů.

Zakázka na příští a přespříští rok s původně předpokládanou hodnotou 24 milionů korun bez DPH se týkala zajištění provozu HelpDesku a call-centra pro řešení potíží uživatelů systému a dohledu nad infrastrukturou a informačním systémem MZe. Tendr úřad vyhlásil v březnu. Přihlásilo se sedm firem s nabídkami od 8,7 do 22,8 milionu korun na dva roky.

„Cena nákladů na interní tým lidí je oproti průměrně nabídnutým cenám o více než polovinu nižší,“ řekl náměstek ministra pro ekonomiku a informační technologie Zdeněk Adamec. Podle něj i v případě, kdy by zvítězila nejlevnější nabídka ve výši 4,35 milionu korun na rok, stále by ministerstvo při zajištění služeb vlastními silami utratilo 3,32 milionu, tedy o milion korun méně.

Oproti původně předpokládané ceně je to dokonce zhruba čtyřikrát méně. Zakázku nyní pro Těšnov zařizuje společnost ATS-Telcom Praha. Firma mimo jiné zajišťuje i provoz call-centra o pěti lidech ve všední dny od sedmi ráno do sedmi do večera. Podle Adamce nyní vzniká na ministerstvu nové, šestičlenné oddělení specialistů, které bude mimo jiné schopno od příštího roku tutéž službu poskytovat sedm dní v týdnu on-line.

Martin Jurečka: V tendrech ministerstva i Lesů lze ušetřit stovky milionů