K Zemanovi na kobereček. Prezident začne jednat s ministerskými kandidáty, první jde Poche

Miroslav Poche (ČSSD)

Miroslav Poche (ČSSD) Zdroj: ČTK

Prezident Zeman
Prezident Zeman
3
Fotogalerie

Kandidáty na vládní křesla čekají schůzky s prezidentem Milošem Zemanem. Jako první přijde na řadu Miroslav Poche, kterého hlava státu odmítá jmenovat ministrem zahraničí, ale o svém působení intenzivně jedná.

Prezident Miloš Zeman zahájí rozhovory s uchazeči o křesla ministrů, kteří nebyli v první vládě Andreje Babiše. Pětice osobností navržená ČSSD je už delší dobu známá, naopak adepty ANO zatím Babiš tají.

„Návrh kandidátů jsem s prezidentem projednal,“ řekl premiér s tím, že jejich jména zveřejní dnes odpoledne. Odmítl komentovat případnou výměnu šéfů rezortů obrany a průmyslu Karly Šlechtové a Tomáše Hünera (oba ANO) i další rošády.

Nejsledovanější bude hned první Zemanova schůzka s europoslancem Miroslavem Pochem, kterého sociální demokracie chce v čele Černínského paláce. Prezident ho však odmítá jmenovat. Minulý víkend k němu začal mít výhrady také Babiš a komunisté, bez jejichž tolerance se menšinová vláda ANO a socialistů s 93 poslanci neobejde.

Navzdory tomu, že mluvčí Hradu Jiří Ovčáček v tomto týdnu opakovaně zpochybnil Pocheho jako možného ministra zahraničí, nehodlá se zkušený politický hráč vzdát. Podle informací E15 se už několikrát sešel se Zemanovými nejbližšími spolupracovníky – kancléřem Vratislavem Mynářem a poradcem Martinem Nejedlým.

Poche věří, že Zemana přesvědčí. „Představím mu své argumenty a vize, dosud jsem tuto možnost neměl. Chci s ním diskutovat všechny aspekty zahraniční politiky,“ uvedl.

Kromě šéfa strany Jana Hamáčka za Pochem stojí poslanecký klub oranžových. „Pokud by to mělo vypadat tak, že sklapneme paty jen kvůli prezidentovi, bude to na naše poslance působit zcela kontraproduktivně. O důvěře vládě bychom nehlasovali pozitivně,“ řekl předseda klubu Jan Chvojka.

Pocheho podpořil i místopředseda ČSSD Jaroslav Foldyna, který patří k Zemanovým příznivcům. Připomněl, že europoslanec přesvědčil svou domovskou pražskou organizaci, aby v referendu socialistů vyjádřila rozhodný souhlas s jejich vstupem do koalice s ANO.

Babiš ani Hamáček se už ke sporu o Pocheho nevyjadřují a čekají, jak jeho dnešní jednání s prezidentem dopadne.