K9 se rozešla bez dohody, diskuse o DPH bude pokračovat

Představitelé VV (ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský, předseda VV Radek John a poslanec Vít Bárta) přicházejí na jednání K9

Představitelé VV (ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský, předseda VV Radek John a poslanec Vít Bárta) přicházejí na jednání K9 Zdroj: ctk

Dnešní jednání koaličních špiček dohodu nad podobou státního rozpočtu a výší DPH nepřineslo. Předseda VV Radek John přišel na jednání s tím, že sjednocená sazba na 19 procentech by byl podvod na voličích. Podle něj by na tom tratila středněpříjmová skupina obyvatel. Podle předsedy poslaneckého klubu VV Víta Bárty se dnes dohodl pouze vznik devítičlenné expertní skupiny k rozpočtu.

John rovněž připomenul, že jeho strana podporuje určitou daňovou progresi, je možné například o procento navýšit firemní daně. VV se navíc nelíbila ani navrhovaná struktura škrtů, kterou ministr financí Miroslav Kalousek předložil ekonomickým ministrům. Podle dostupných informací by se mohli ministři VV při středečním hlasováním vlády o rozpočtu zdržet (to by ale mohlo být vnímáno jako porušení koaliční smlouvy), či by návrh vetovali.

Předseda sněmovního klubu TOP 09 Petr Gazdík před jednáním řekl, že doufá, že „se dozví, co trápí koaliční partnery“. Uvedl, že ani TOPka není nadšena z návrhu na zvýšení DPH, pro stát by ale podle něj byla „mezinárodní ostudou“, kdyby nedodržel konvergenční kritéria pro přístup k euru.

Gazdík by byl pro pětiprocentní DPH na léky, noviny a knihy

Gazdík dnes rovněž uvedl, že by byl pro sníženou sazbu na knihy, noviny a léky ve výši pět procent, pokud by se horní sazba DPH nově nastavila na zmiňovaných 19 procent. Nyní je nižší sazba desetiprocentní. Gazdíkův návrh podle všeho podporuje také premiér Petr Nečas (ODS).

Hlavní vyjednávač VV Vít Bárta ale pochybuje o tom, že by chybělo v rozpočtu na příští rok pouze 30 miliard, jak řekl ministr financí Miroslav Kalousek. Bárta nepovažuje čísla ministerstva financí za „zrovna kredibilní“ a uvedl, že teprve příští týden bude k dispozici pokladní plnění za posledních půl roku. Bárta se proto obává, že bude chybět daleko více než 30 miliard.

Dočasné zvýšení DPH na 19 procent v novinovém rozhovoru zmínil přímo premiér Nečas. Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) chce vládě předložit rozpočet se schodkem 105 miliard, tedy 3,5 procenta HDP. Podle něj se toho dá dosáhnout zvýšením daní, snížením dávek či škrty v jednotlivých resortech. Použít se prý musí všechny tři cesty. Kombinaci těchto třech opatření podpořil v České televizi v neděli také ministr zemědělství za ODS Ivan Fuksa.

Vládní strany se dohodly na tom, že se v příštím roce zvedne nižší sazba DPH na 14 procent a v roce 2013 se sazby sjednotí na 17,5 procenta a tento návrh zanesly do dodatku koaliční smlouvy. Nyní se ministr financí a premiér zmínili o 19 procentech. Léky, knihy a tisk by měly DPH nižší. Kalousek plánuje pak i výrazné osekání peněz pro jednotlivá ministerstva. Podle dostupných informací by se to nejvíc mohlo dotknout školství a dopravy, které vedou ministři VV.Nejmenší vládní strana má k tomu zásadní výhrady. Klonila by se k progresivnímu zdanění a ke zvednutí daní firmám.