Kačku UKáčku: Studenti se skládali na "vyplacení" Home Creditu

Univerzita Karlova

Univerzita Karlova Zdroj: archiv UK

Karlova univerzita
Univerzita Karlova
Univerzita Karlova
Univerzita Karlova
Univerzita Karlova
6
Fotogalerie

Situace kolem sponzoringu společnosti Home Credit nejbohatšího Čecha Petra Kellnera směrem k nejstarší české univerzitě má nečekaný vývoj. Odpůrci partnerství Home Creditu a Univerzity Karlovy (UK), primárně z řad studentů, začali přispívat své alma mater.  

„Až budeme mít aspoň půl milionu, pokusíme se UK přesvědčit, že jejím hlavním partnerem není společnost vydělávající na krátkodobých půjčkách, ale její vlastní studenti, absolventi, příznivci,“ napsal Adam Rut do „podtitulu“ facebookové události, která začala ve čtvrtek sbírat první stovky a tisíce fanoušků. Skupina, respektive událost má název „Milion a půl pro Karlovku“ a jedním z jejích účelů bylo vybrat prostředky na podporu školy. 

Pro vybírání peněz od podporovatelů takové myšlenky Rut založil transparentní účet u Fio banky. Ve čtvrtek v 18:00 se na něm nashromáždilo už přes 130 tisíc korun. Home Credit plánoval univerzitě po dobu tří let posílat 500 tisíc korun, celkem tedy mělo jít o 1,5 milionu.

Částky spojené s Rutovou výzvou se pohybují od drobných korun po až tisíce, které dotyční donátoři doprovázejí vysvětlujícími komentáři. Některé částky v sobě skrývají i nápadnou symboliku jako 1348 dle roku založení školy, či 1989 jako odkaz sametové revoluce. Jan Ctibor například na účet poslal 10 500 korun s dodatkem: „Raději si vězměte moje doktorandské stipendium.“ Pavel Kyslík poslal 121 korun se slovy: „Tři obědy v menze za nezávislost UK“.

Home Credit později ve čtvrtek oznámil odstoupení od smlouvy s Univerzitou Karlovou. Stalo se tak po vlně kritiky některých, že není firmou, která by kvůli profilu svého podnikání zaměřeného na krátkodobé výše úročené půjčky a napojení na čínský trh splňovala etické nároky těchto kritiků. „Nechceme být nadále vtahováni do iracionálních debat o smyslu naší spolupráce, které oba subjekty poškozují ještě předtím, než spolupráce byla vůbec zahájena,“ napsal v prohlášení zástupce společnosti Home Credit.

Podle Ruta přispěla i symbolika jeho akce. "Po odstoupení Home Creditu už ale sbírka postrádala smysl. Peníze vrátím lidem zpět na účty, vybídnu je, aby je věnovali na libovolné charitativní účely," řekl pro E15.cz Rut. Debata o budoucnosti tématu hranice sponzoringu UK tím ale nekončí. "Je potřeba nastavit systémová pravidla," upozorňuje aktivista, který je studentem právnické fakulty UK a zároveň pracuje na Magistrátu hlavního města Prahy.