Kalousek dostal za facky maximální sazbu. Zaplatil tisíc korun

Miroslav Kalousek

Miroslav Kalousek Zdroj: E15

Ministr financí Miroslav Kalousek musí zaplatit tisíc korun pokuty za facky, kterými v září umravňoval mladého muže před sněmovnou. Rozhodl o tom správní úřad Prahy 1. Incident se stal 21. září. Kalousek mladíka zfackoval kvůli urážlivým výrokům. Mladík údajně na ministra pokřikoval, že je zloděj a bude viset.

„Ve zkráceném správním řízení mu (Kalouskovi) byla udělena pokuta ve výši tisíc korun, což je v tomto typu řízení maximální sazba,“ uvedla mluvčí městské části Veronika Blažková. V běžném správním řízení je maximální pokuta 20 tisíc korun.

Podle mluvčího ministerstva financí Ondřeje Jakoba, který se dnešního správního řízení účastnil jako svědek, ministr Kalousek pokutu na místě zaplatil, tím správní řízení skončilo. „Jsem si plně vědom, že zákon kvalifikuje moje jednání jako přestupek, přesto jsem přesvědčen, že jsem jednal správně a v duchu těch nejlepších malostranských tradic,“ reagoval na pokutu ministr Kalousek.

Záležitostí se už dříve zabývala pražská policie, vyhodnotila ji ale jako přestupek. Přestupku se podle policie dopustil i zfackovaný mladík, který incident vyprovokoval.

Incident vyvolal vzrušení také mezi politiky. Opoziční ČSSD dokonce kvůli této události vyzývala Kalouska k rezignaci. „Do slušné politické kultury nepatří ministři, kteří fackují občany na chodníku,“ říkal krátce po Kalouskově incidentu předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Funkce ministra byla podle něj už dostatečně devalvována tím, že ji v minulosti zastával například Aleš Řebíček, teď ji prý devalvuje Kalousek.