Kalousek získá nabídky do ekotendru

skládky, ekologické škody

skládky, ekologické škody Zdroj: tridime-vysocina.cz

Příští týden v pondělí by se měl rozseknout skoro tři roky trvající proces přípravy tendru na likvidaci ekologických škod. Ministerstvo financí má otevřít obálky s cenovými nabídkami tří uchazečů. Kalouskův rezort zároveň obdrží expertní analýzy firem Deloitte a Ernst & Young, jež mají sloužit jako vodítko oprávněnosti nabízených cen.

Hodnota garancí státu za likvidaci ekologických škod je 114 miliard korun, nyní se odhaduje, že částka, kterou bude požadovat vítěz tendru, bude výrazně nižší, prý zhruba poloviční.

Do soutěže se přihlásilo šest subjektů, přičemž do druhého kola tendru postoupily firmy Geosan Group, Marius Pedersen Engineering a Environmental Services. V prvním kole zájemci prokazovali schopnost zakázku splnit, ve druhém kole rozhoduje cena.

Garance na likvidace škod vystavil stát již počátkem devadesátých let. Náklady na odstranění starých ekologických zátěží budou hrazeny z privatizačních zdrojů a z dividend z podniků, v nichž má stát majetkovou účast. Stát má za sanaci škod platit vítězi tendru ročně maximálně 8,4 miliardy korun.
Ekotendr vyhlásila Topolánkova vláda koncem roku 2008, jejíž pád jeho realizaci pozdržel.