Kancelář místo hotelu. Pancová volila bezpečné místo, kde převezme provizi

Kateřina Pancová u soudu

Kateřina Pancová u soudu

Někdejší ředitelka kladenské nemocnice Kateřina Pancová při přebírání úplatků vybírala co nejbezpečnější místa, nakonec zvolila svou kancelář. Hotel Diplomat se jí bezpečný nezdál, ukázaly to další policejní odposlechy v kauze exposlance Davida Ratha (dříve ČSSD) obžalovaného z korupce.

Jak se domlouvaly předávky úplatků, dnes soudu řekla v komentáři k jedné z nahrávek další obžalovaná, podnikatelka Ivana Salačová. Schůzku ohledně provize prý řešila loni.

„S paní ředitelkou jsme domlouvaly, kde předáme provizi, první splátku. Navrhovala jsem, že se setkáme v Diplomatu (hotel). Paní ředitelka říkala, že nejbezpečnější je její kancelář,“ uvedla podnikatelka. Salačová se jako jediná z 11 obžalovaných v kauze přiznala ke korupci. Státní zástupce Petr Jirát pro ni navrhuje pozici spolupracující obviněné, za což by mohla dostat nižší trest.

Opakovala také svou dřívější výpověď o další zakázce, výběrovém řízení na opravu gymnázia v Hostivici. Její firma Fisa sice nevyhrála, ale na zakázce se nakonec stejně podílela. S vítězem tendru, společností Pohl prý měla dohodu o společné realizaci, a proto se také s ní údajně dělila rovným dílem o provizi za získání zakázky. Manažer této společnosti Václav Kovanda je rovněž mezi obžalovanými.

Salačová: Požár s kauzou nesouvisí

V odposlechu je také zmínka o tom, že Salačové se údajně někdo pokusil podpálit garáž. Salačová soudu řekla, že to nesouvisí s projednávaným případem a byl to zřejmě důsledek něčí závisti.

Podle obžaloby dostala Pancová provizi za ovlivnění zadávacího řízení u opravy gymnázia se svým přítelem, tehdejším náměstkem krajských nemocnic Petrem Kottem. Za „přiklepnutí“ zakázky údajně dostali 2,8 milionu korun. O dalších 200 tisíc si prý řekla další obžalovaná, podnikatelka Lucia Novanská z firmy organizující obchodní soutěže.

Kott byl dříve také poslancem a šéfem středočeské pobočky Všeobecné zdravotní pojišťovny. Jirát Kotta s Pancovou označuje jako organizátory korupce při stavebních a zdravotnických zakázkách ve Středočeském kraji. Rath údajně o všem věděl coby hejtman kraje a dělil se s nimi prý o provize. Trojice lékařů vinu odmítá.

Záznam odposlechů z kanceláře Pancové, které v těchto dnech přehrává Krajský soud v Praze, nejsou příliš srozumitelné, na což opakovaně poukazoval Rath.