Karel Janeček: Klaus posvětil rozkrádání a dnes jej zastírá

Václav Klaus

Václav Klaus Zdroj: Tomas Kubelka, Sedmicka

Za korupci v Česku může rozpad morálních hodnot, který způsobila komunistická minulost země i činnost některých politiků. Mezi nimi vyčnívá prezident Václav Klaus, uvedl v rozhovoru pro server Patria.cz zakladatel Nadačního fondu proti korupci (NFPK) Karel Janeček.

„Podle mého názoru má a měl extrémně negativní dopady na blaho této země prezident Klaus. Kromě toho, že v 90. letech v podstatě posvětil kradení, dnes dále korupci zlehčuje a snaží se rozkrádání zastírat,“ řekl Janeček.

Dodal, že ODS je nedůvěryhodná, netransparentní, korupčnická a částečně ovládaná kmotry. Situace v ČSSD je prý podobná.

Podle Janečka korupci napomáhá i naše členství v Evropské unii, které umožňuje zneužívání jejích dotací, které je omlouvané tím, že se nejedná o peníze pocházející z domácích zdrojů.

Janeček se také postavil proti tvrzení, že korupce je nezbytným průvodním jevem státního přerozdělování peněz. „Důkaz je jednoduchý – stačí se podívat na severské země, kde navzdory vysoké míře přerozdělování se nekrade a korupce nebují,“ upozornil.

Klaus v pondělní diskusi se studenty Gymnázia Brno označil NFPK za „politickou agitku“. „Doufám, že nikdo z vás na to nenaletí,“ dodal. Nadační fond jeho slova ostře kritizoval. „Pokud Václav Klaus přivírá oči před zjevným a masivním rozkrádáním, které každému obyvateli ČR vytáhne z peněženky - kvalifikovaným odhadem - tisícovku měsíčně, neměl by vystupovat jako obhájce konzervativních hodnot,“ uvedl NFPK na svých internetových stánkách. Odkázal tak na nedávnou Svatováclavskou pouť ve Staré Boleslavi, na které Klaus hájil konzervativní hodnoty.